niewielkiej ilości oleju. Gdy zabarwi się na złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone
Weganizm infantylnyumyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka
na moim stole...chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami
Moja Galeria SmakuDelikatne klopsiki w sosie pomidorowym z komosą ryżowa, którą można zastąpić ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 150 g quinoa 1 jajko - wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka 3 ząbki czosnku, posiekanego 1 cebula, posiekana 700 -800 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru 20 g tartego żółtego sera
Moja Galeria Smakurumiano. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka , przyprawiamy do smaku ( nie koniecznie ) przekładamy kotleciki i odstawiamy na około godzinkę aby smaki się przegryzły. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami. http://www.orzech.com.pl/ Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować). Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny. Można podawać z kulkami ziemniaków
Kuchcik gotujerobiła gołabki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu ( tak popularnego w tamtych czasach ) czy innych węglowodanów. Ja czasami robię też takie bez niczego. Ale teraz nikt nie chciał obierać ziemniaków, więc do mięsa dodałam ryż
Polska ZupaSezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki
Smak mojego domumamy do wyboru mnóstwo świeżych warzyw, które przyrumienione na grillu smakują po prostu wybornie! Tutaj grillowana cukinia z kiełbaskami sojowymi oraz wędzonym tofu, dogotowałam też fasolkę szparagową oraz młode ziemniaki: A nasz pies Roki, prawdopodobnie niepodzielający naszego stylu życia, postanowił na swoje piękne oczy wysępić kiełbaskę od sąsiadów: Co nie zmienia faktu, że sojowe też mu posmakowały: Innym razem kolorowe
Roślinna - blog wegańskidość nieoczywistej wersji z bobem w roli głównej. Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki! Żeby się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby. Zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłam gotowanego bobu co świetnie zmieniło smak a także nadało ładnego zielonego koloru. Zapraszam na degustację ;) Składniki: 1kg bobu (po ugotowaniu i obraniu około 700g) 300g mąki
Pyry na Gazbardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry
More food, love and dreamsWidziałam kształt tych makronów gdzieś w telewizji i wyrób ich bardzo mi się spodobał, kształtem przypominają gnocchi, ale to zwykłe ciasto makaronowe bez ziemniaków. Zaczęłam się zastanawiać jak zdobyć taką deseczkę?, na szczęście mój mąż domowym sposobem zrobił mi taką i już testuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem
Apetyczna babeczkaOstatnio pokazywałam wam sałatkę z ziemniaków i bobu . Dzisiaj możecie zobaczyć, że sałatka ta była podana z kotletami indyczymi z grilla, na którą was serdecznie zapraszam. Zdrowe, pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu. Idealny letni obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaku wykonanie: Porzeczki przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy przez sito. Owoce miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciskamy sok np. na drobnym sicie i dolewamy do wcześniejszego soku. Całość słodzimy wg uznania. Ponownie całość zagotowujemy, usuwamy szumowiny. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez
Domowy Smak JedzeniaDostałam na FB-ku sporo pytań jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? Nie taki z kostki, tylko naturalnym sposobem! Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię