ziemniak - 9653 przepisów (strona:394/644)

Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 258

ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotleciki drobiowe z zielona pietruszką i serem feta 193

zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta

Ugotować
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 203

pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz z papryczką chili (z pestkami) i szklę na odrobinie oleju roślinnego. Wrzucam słodkie ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję do miękkości, dodając na końcu imbir. Miksuję wszystko blenderem na gładki krem i doprawiam kolendrą, gałką muszkatołową, sosem sojowym i sporą ilością pieprzu. Podaję z posiekaną

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 200

każdy liść nakładamy 1 czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotowe paczuszki grillujemy z dwóch stron. Ja zastosowałam grilla marki RUSSELL HOBBS  Podajemy z sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając

Bon Appetit Małgorzaty
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 249

pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille

My simple kitchen
Konfitura truskawkowa z wanilią 181

cukru, 1 cytryna, 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi Truskawki myjemy, osączamy na durszlaku, odrywamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, delikatnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków, zasypujemy cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, sokiem z cytryny wraz z miąższem, odstawiamy na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok, garnek stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta jajeczna 154

Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu sól,pieprz rzeżucha albo szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotowane zetrzeć na tarce o małych oczkach (można przecisnąć przez prasę do ziemniaków). Do jaj dodajemy rzeżuchę, majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Frytki z batatów 263

Składniki na 3 porcje. Składniki: 2 bataty (ok. 700-800 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy

Emcia Pichci
FASZEROWANE KALAREPKI 180

Już od dłuższego czasu "chodziły" za mną faszerowane mięsem mielonym kalarepki. Tym razem wzbogaciłam je o pikantny sos pomidorowy, i z dodatkiem młodych ziemniaków stanowiły pyszny i pożywny obiad. Składniki: 5 średnich kalarepek 200g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry) 1 łyżka śmietany tymianek sól pieprz ostra papryka 1 cebula

Walijskie Pichcenie
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 254

filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę

Mango Papaja
Twix - babeczki 136

jest z zoną i dziećmi na wczasach w Darłowie i pyta czy może wpaść na kawkę. W domu akurat ciacha brak a czasu mało przygotowałam na szybko schabowe, ziemniaki i surówkę na obiad na na deser upiekłam babeczki właśnie z twixami. No i stąd nazwa Twix-babeczki. Spotkanie bardzo udane, trochę powspominaliśmy. Tylko szkoda, że tak rzadko się widzimy

Ewa w kuchni
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 666

mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy" z chlebem, musztardą i ostrą, świeżą zieloną papryką.            Poniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać

Kuchnia Prezydentowej
Domowe bounty z kaszy jaglanej. 115

niemal cała woda się wchłonie. Ściągamy naczynie, dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz ziarna wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą masę [ można przy użyciu widelca bądź tłuczka do ziemniaków.   Gotową masę przekładamy do kwadratowego bądź prostokątnego naczynia o grubości około 3-4 cm [w   zależności od preferencji].   Wkładamy do lodówki na około 30-45 minut

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek 160

zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 2 jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i ubijamy (tak jak ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa ,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy łyżeczką do herbaty

R'n'G Kitchen
Krupnik na skrzydełkach 176

Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa

R'n'G Kitchen