ziemniak - 9653 przepisów (strona:402/644)

Dorsz zapiekany w folii 271

Dorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze

Ugotować
Botwinka duszona. Jarzynka obiadowa z buraczanych liści 185

prostu mi ich szkoda. Jeżeli nie są jeszcze stare i łykowate to można zrobić z nich obiadową jarzynkę. Duszę je podobnie jak młodą kapustę i podaję z młodymi ziemniakami albo po prostu z chlebem. Ja wiem, że może nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie, ale co ja poradzę, że lubię takie duszone zielsko? Wiosną lub wczesnym latem trochę botwiny pakuję

Smaczna Pyza
Drobiowa wątróbka z warzywami i kurkumą 190

solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko 1 cebula ½ płaskiej łyżeczki kurkumy sól, pieprz 3-4 łyżki oleju Wątróbkę umyć

Trzeci talerz
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 147

dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle zmiękną. Na półmisek wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć sznycle. Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków

Kuchnia w opałach
Puree z selera 175

Prosty dodatek do obiadku do mięsa zamiast ziemniaków. W postaci takiego puree z dodatkiem masła i śmietanki seler ma zdecydowanie łagodniejszy smak i dużo lepiej smakuje. składniki: 3 średnie selery 2-3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 50 g masła ok 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól woda mleko Selery obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać

Monia miesza i gotuje
Bigos z młodej kapusty 437

pomidorami i pieprzem cytrynowym:) Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem

Takie tam pichcenie
Łopatka duszona w sosie barbecue 138

drobno posiekany czosnek. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przesmażyć mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, podlać szklanką wrzątku i dusić do miękkości. U mnie mięsko podane z ziemniakami oraz szparagami

Magiczne Życie Marty
Dorsz w sosie pomidorowym 246

Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól

Bullio
Kotlety schabowe w ziołach 245

mało, dolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1183

rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia

Z Majeczką w kuchni
.1006. z wizytą u babci 81

wyrośnie? ;)  Jabłuszka...  Maliny...  A od babci wracam tak! :) Tyle truskawek nazbieraliśmy ♥ A zostało jeszcze kilka krzaczków. Większość zamroziłam na zimę :)   Nieproszeni goście - stonki na ziemniakach ;D  Jeden z kotów babci - Nikon (tak, imię to mój pomysł :D) niestety nieco dziki i ucieka gdy się do niego bliżej podejdzie :( Przez przypadek zauważyłam, że babcia

breakfast of dreams
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 171

limonki  żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania) Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku.  Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować) Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut.  Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam

Takie tam pichcenie
Truskawkowiec 231

Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok. Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy z ognia.  Do gorącej masy dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Kalarepa zapiekana 148

czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana kalarepa

O kuchni z uczuciem
Gravlax 152

graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania