Pulpety kojarzą mi się z dzieciństwem. Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz, oregano, bazylia
ChilliJemyporcję bitek i tak na przemian. Na samą górę wylewamy cały sos. Zapiekamy w 170stopniach przez ok 30 minut. U mnie wersja z ryżem, ale są idealne również do ziemniaków. Smacznego
ChilliJemyogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często
Kuchenna Kontrrewolucyasmażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym całość miksujemy. Do gładkiego wywaru przekładamy podsmażony czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej
Kuchenna KontrrewolucyaPodpiekamy pierś z góry jeszcze około kwadransu, do pół godziny, by skórka się zarumieniła. Mięso nie jest suche, jest za to aromatyczne i naprawdę smaczne. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną
Kuchenna Kontrrewolucyazależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze
Kuchenna Kontrrewolucyazawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa, zawsze śmieję się do siebie, bo obecnie je uwielbiam. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę lub mielimy w maszynce, przez sitko z małymi oczkami. Zmielone przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Robimy zagłębienie i wkładamy w nie trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól. Ugniatamy
Kuchenna Kontrrewolucyaskłania do refleksji... a również w tym czasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki
Kuchenna Kontrrewolucyapiwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny
Kuchenna Kontrrewolucyasama. Syntezę tysięcy przepisów uważam za udaną. Jakie to szczęście, że przyszła pora na korzystanie z dobrodziejstw jesieni, w tym właśnie dyni. :) Miąższ dyni (bez skóry i pestek) oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem do warzywnego wywaru i gotujemy do miękkości. Dokładamy puszkę groszku i masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku
Kuchenna Kontrrewolucyaswojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany, jak gulasz z tłuczonymi ziemniakami
Kuchenna Kontrrewolucyacały czas jej pilnować i mieszać. Kiedy przestygnie, przelewamy ją do słoika i zalewamy spirytusem. Dorzucamy cynamon, anyż oraz skórkę cytrynową pozbawioną albedo (ja ścieram je na tarce do ziemniaków, idzie szybko i dokładnie). Przygotowany nalew odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Co jakiś czas warto wstrząsnąć słojem. Po tym czasie naszą miksturę filtrujemy i odstawiamy w to samo miejsce
Kuchenna Kontrrewolucyaoraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym sosem i puree z ziemniaków
Kuchenna Kontrrewolucyatrakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree
Kuchenna Kontrrewolucyaprzygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której
Kuchenna Kontrrewolucya