ziemniak - 9653 przepisów (strona:414/644)

Schab z kostką w cytrusowej marynacie, z grilla 239

trochę oleju cytrynowo bazyliowego ( jest naprawdę smaczny i wyrazisty), postanowiłam zrobić marynatę do mięsa własnie używając tego oleju i cytrusowych dodatków. Smacznie i prosto. Do tego sałata i pieczone ziemniaki  i nic więcej nie potrzeba. Polecam. Jeżeli podobają się Wam takie kotlety -zajrzyjcie   tutaj  , też bardzo smaczna  marynata składniki 2 kotlety schabowe z kostką

Stare Gary
Jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i sałatką 207

najszybszym rozwiązaniem i chyba najlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz. Przygotowanie: Młode ziemniaczki trochę obskrobałam (nie obieram ich)- najlepiej małym

Aga w kuchni
Żeberka z młodą kapustą 389

minut aż kapusta będzie miękka. Na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Uwielbiamy jeść tak przygotowane żeberka z młodą kapustą z ziemniakami i koperkiem, do tego szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Smacznego!   The post Żeberka z młodą kapustą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duszony boczek w sosie grzybowym 526

patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając.  Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków.   Smacznego

kgwjanczewo
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 203

lodówki na około godzinę, aby smaki "przegryzły się". W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo oraz jeśli mamy ochotę (i jesteśmy w posiadaniu) - dokładnie wyszorowane połówki młodych ziemniaków. W takiej kompozycji chłodnik smakuje rewelacyjnie! Chłodnik serwujemy w miseczkach z połówką jaja i posiekanym szczypiorem. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
kapuśniak z młodej kapusty – wegetariański 122

Polecam przepis na kapuśniak z młodej kapustki Produkty: 1 kapusta 4-5 młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu sól 3 łyżki śmietany Wykonanie; Warzywa obieramy i wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody dodajemy wegetę ,ziele angielskie,pieprz,liść laurowy

Ugotujmy Coś
Schabowy wg Magdy Gessler 242

mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny. Otóż wieprzowina powinna być

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata do obiadu 180

przyrządzona sałata to u nas najczęstszy dodatek do wiosennych i letnich obiadów z ziemniakami. A najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem okraszonymi skwarkami. Nie lubię na talerzu po prostu porwanej sałaty i polanej śmietaną czy jogurtem u mnie sałata musi pływać. Do obiadu podaję ją w osobnych miseczkach lub kubeczku. W upalne dni można też taką sałatę zajadać

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną 153

Dawno nie jadłam pieczarkowej, więc postanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa

W poszukiwaniu inspiracji
Rosolnik- tradycyjna zupa rosyjska 130

Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Puree grzybowe do słoików na zimę 132

grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka chłopska w kapuście 95

Dziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Grochówka wigilijna ze śledziem 117

Śledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 426

Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają wyrazisty smak rybie to również wyciągają z niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach. Składniki 1 kg amura 2 duże cebule Olej do smażenia Przyprawa

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszą jaglaną 324

smaczna i niezwykle zdrowa. Otrzymywana jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka masła lub oleju Natka pietruszki

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania