ziemniak - 9653 przepisów (strona:412/644)

Zapiekanka chłopska w kapuście 115

Dziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Grochówka wigilijna ze śledziem 135

Śledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 450

Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają wyrazisty smak rybie to również wyciągają z niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach. Składniki 1 kg amura 2 duże cebule Olej do smażenia Przyprawa

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszą jaglaną 349

smaczna i niezwykle zdrowa. Otrzymywana jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka masła lub oleju Natka pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Knedle serowe z kaszą manną 124

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy

Tradycyjna Kuchnia
Nadziewane czapeczki z chocheleczki 154

złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez Kminek Sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Frytki jabłkowe 140

Jakiś czas temu publikowałam przepis na frytki z sera . Tym razem w roli tradycyjnego ziemniaka wystąpi jednak jabłko :) Składniki: 4 jabłka 2 jaja 25 dag mąki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka olej do smażenia cukier puder do posypki sól Wykonanie: Make, szczyptę soli, jaja, pokruszone drożdże zmiksować z mlekiem.  Jabłka obrać pokroić w grube słupki, następnie moczyć

Tradycyjna Kuchnia
Sernik cytrynowy 199

cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 1 kg sera twarogowego 7 żółtek 5 białek z jaja ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 ½ szklanki mleka

Tradycyjna Kuchnia
Sernik czekoladowy 164

Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru

Tradycyjna Kuchnia
Kebapczeta bułgarskie 172

wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi 136

Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Liście boćwiny z serem- sałatka na ciepło 134

polać mlekiem. Zagotować, połączyć z żółtkiem i wymieszać z botwiną. Przyprawić do smaku solą i posiekanym czosnkiem. Podgrzać, posypać startym serem i podawać od razu najlepiej z młodymi ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Lekki barszczyk z botwinki 126

gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków

Tradycyjna Kuchnia
Kwaśnica- kapuśniak 177

następnie ugotować. Kapustę dokładnie wypłukać , podgotować z pokrojoną cebulą. Włożyć umytą włoszczyznę, porcje schabu, przyprawy do smaku i grzyby z wywarem. Całość ugotować do miękkości i podawać z ugotowanymi ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem 140

Mój ulubiony przepis na domowy pasztet. Polecam szczególnie wegetarianom, osobom będącym na diecie bezglutenowej. Wykonanie ekspresowe i proste. Smak niezapomniany :) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 cebula 1 por 1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych 10 dag kapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku

Tradycyjna Kuchnia