ziemniak - 9653 przepisów (strona:372/644)

KOMOSA RYŻOWA - SAŁATKA 231

mąkę. Powszechnie nazywana ryżem peruwiańskim, pewnie z racji, że wieki temu była głównym pożywieniem Inków. Zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, żelaza oraz drogie Panie witaminy E. Może być zamiennikiem ziemniaków do obiadu czy składnikiem pysznych sałatek, a ja właśnie dzisiaj taką przygotowałam - na momencie  :-))) Składniki:   szklanka komosy ryżowej  1 duży pomidor 2 ogórki zielone 1 czerwona papryka

pieprzny smaczek
Placki z marchewki i batata z bazyliowo-pietruszkowym sosem. Zdrowy lunch do pracy. 138

szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii do podania świetnie nada się roszponka Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy

Mango Papaja
Schab duszony w sosie ogórkowym 216

Polecam ten prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami. składniki: 7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu 1 cebula 0,5 l wody sól słodka papryka 3 duże kiszone ogórki 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki mąki pszennej Schab oprószyć odrobinką soli i słodką

Monia miesza i gotuje
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 179

Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Zupa- krem z pieczonej dyni 183

smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy

Kuchnia w czekoladzie
Karkówka w ketchupie 202

pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami

Kuchcik gotuje
Warsztaty kulinarne z Develey - Burgerownia 204

grupach 4 osobowych różne smakołyki MIĘDZY INNYMI : Bułka burgerowa Klasyczny burger wołowy Domowy ketchup Aiolo/majonez ChimichurI Sos czosnkowy i inne  Chutney z czerwonej cebuli Frytki z batatów i ziemniaków    Moja grupa w której byłam " szefem" miała do przygotowania  Sos tatarski: jogurt grecki  jeden  tyleż samo majonezu miód 1 łyżka  ogórek konserwowy

Różowa kuchnia
długo świeży chleb z ziemniakiem 177

muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki ziemniaczanej

Miód i pieprz
Kotlety z wątróbki drobiowej 173

sobą. Rozgrzać patelnie z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej, nakładać partiami porcje wątróbki. Smażyć na średnim z obu stron. Kotleciki muszą uzyskać złoty kolor.  Podawać, np. z ziemniakami i surówką.  Rady:  - lepiej formować mniejsze i chudsze kotleciki, ponieważ szybciej się usmażą, - patelnia musi być mocno rozgrzana, ale wątróbka powinna smażyć się na średnim ogniu, - kotleciki z wątróbki

Ugotować
KACZKA PIECZONA Z ŻURAWINĄ ,JABŁKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ 267

pierwszej kolejności,idealna na specjalne okazje,święta lub po prostu niedzielny obiad sama kasza zrobiona w ten sposób bez żurawiny i jabłka jest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU

Swojskie jedzonko
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 179

Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych

na moim stole...
Kurczak w sosie chrzanowym 248

Trzymamy wszystko na ogniu na tyle długo, by sos się zredukował i zgęstniał. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki Uwagi Można podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami bądź ryżem. Dowolność, co kto lubi

Mr. Taste
Sok i naleweczka z aronii - czyli dwa z jednego ! 161

cytryn, oraz skórka z jednej cytryny Jak widać zaplątały się jeszcze trzy jeżynki, które też dodaliśmy :) Aronie przełożyć do garnka i potraktować je tłuczkiem do ziemniaków aby oddały więcej soku. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Następnie przecedzamy aronie przez sito. Do powstałego soku dodajemy cały cukier (1/2 kg) skórkę z jednej cytryny

Gotowanie...to proste !
Schab pieczony w niskiej temperaturze 465

jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polenta con peperonata e pecorino 196

Kochani, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami pomysłem na podanie polenty, jeśli nie chcecie ,aby miała konsystencji tłuczonych ziemniaków . Przepis na pyszną polentę znajdziecie  W TYM MIEJSCU My sobie zrobimy dobrze jedząc polentę troszkę inaczej. Polenta to jest takie cudo, które jak zastygnie może leżeć bardzo długo w chłodzie i można z tą polentą robić co się chce

Z Kuchni Do Kuchni