żeberka w kapuście kiszonej - 217 przepisów

Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 253

każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej

Jakugotujesz.pl
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 207

kapusty kiszonej, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 szklanka bulionu, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka(...)zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce.  Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem

Aga w kuchni
Żeberka z kapustą 193

Żeberka z zasmażaną kiszoną kapustą... Żeberka (grube) obsmażamy na patelni, następnie przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem... Przekładamy do brytfanki do nich dokładamy dwie cebule pokrojone w piórka, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,   8 ziaren pieprzu całego, sól, pieprz, majeranek, trochę papryki słodkiej, pokrojone(...)kostkę 4 ząbki czosnku, wlałam również tłuszczyk który się wytopił podczas smażenia, podlałam wodą do wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką.  Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu

Pelusiowa Kuchnia
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 156

smakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka   suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek(...)przełożyłam do gotującej się osolonej wody i wstawiłam do gotowania na około pół godziny.     Po ugotowaniu wodę odlałam,   kapustę odcedziłam i przełożyłam do garnka z kapustą kiszoną. Żeberka umyłam,   włożyłam do kapusty i dołożyłam   śliwki pokrojone w paseczki.   Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam

Kuchnia u Krysi
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 190

Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który(...)bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :)   Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera   kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 128

moim domu przepis na kapuśniak nie zmieniał się chyba od lat. Tradycyjnie kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawany był z tłuczonymi... The post Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Żeberka w sosie 122

żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis na surówkę znajdziecie tu:  surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i  przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę

Klasyka Gotowania
Kapuśniak z kiszonej kapusty 141

Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę.    Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).    Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe.    Kapuśniak

Maminek kulinarny
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 201

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne) 337

zawsze proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule (ok 250 g) 1 główka czosnku (ok 40 g) 1 łyżeczka kminku mielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki(...)kcal, B 243 g, T 642 g, W 39 g. BTW w 100g: 236 kcal, B 8g, T 22 g, W 1,3 g. Artykuł ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Kapuśniak 141

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 117

Witam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego

Kuchnia Beaty
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami 164

Robiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. 6 białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu

Ewa w kuchni
Żeberka duszone w kapuście 308

żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła 3 liście laurowe  sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym(...)pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną

MarciochaKucharzy
Kwaśnica 160

opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się(...)duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach czy paczkach bardzo często mamy do czynienia z kapustą kwaszoną. Jaka jest różnica pomiędzy nią a kiszoną? Kapusta

Jacob Tastes