żeberka w kapuście kiszonej - 217 przepisów (strona:10/15)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 173

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować

Pelusiowa Kuchnia
Kapusta kiszona z kaszą 157

migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 183

kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie:   Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę(...)Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować

Ala piecze i gotuje
Bigos 141

imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody(...)gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy

Ania i Marcin gotują
Pieczone żeberka 154

folią, żeby się ładnie przypiekły. U mnie całkowity czas pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się to z wyciąganiem żeberek z piekarnika, co wydłuża ich czas robienia. Dobrym dodatkiem będzie tu kiszona kapusta ze zasmażką i ziemniaczki

Passions hobbies life
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 161

jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

Gotuj z Rumcajsem
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 103

Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku, przepis pochodzi z ilustrowanego przewodnika TATRY (wyd. Galileos).  W przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami i przesypywaną solą, na koniec przykrytą dechą i zapartą kamieniem....  Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię(...)suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki

Kuchenne aromaty
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 108

minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos staropolski 843

pryśnie I powietrze dokoła zionie aromatem (…)” *** Znany od wieków, a najlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa

mojewypiekiinietylko
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 192

szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony

Kuchenna Kontrrewolucya
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 396

seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku(...)kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,  jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.   Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można

potrawyregionalne
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 212

zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale przy okazji chłodniejszego dnia

W kuchni Karmel-itki
Barszcz czerwony tradycyjny 148

robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów

Kuchnia Prezydentowej
Tradycyjna zupa ogórkowa 175

nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3,4 ząbki(...)marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj całość do wywaru. Obierz mięso z żeberek i wrzuć "poskubane" do zupy.  Posiekaj drobno pozostały koperek - część dodaj do wywaru, pozostały zostaw do podania. Smacznego

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania