żeberka w kapuście kiszonej - 217 przepisów (strona:11/15)

KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 164

czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy nie zna - czas(...)tradycyjnej postaci różni się użyciem oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kapuśniak na żeberkach 130

tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko.  Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera

Apetyczna babeczka
Kwaśny kapuśniaczek 175

syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy(...)vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy

NA MOIM TALERZU
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 138

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa

To co kocham
Ogórkowa na Dzień Taty! 231

mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól

Miksturownik
Ciapkapusta 232

Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki. Sama  ciapkapusta smakuje wyśmienicie  a z dodatkiem żeberek lub kotletów mielonych  to prawdziwa uczta. Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza.    Składniki: -kiszono kapusta - 1 kg -kartofle - 0,7 kg - 2 średnie cebule -czorny pieprz -magi -warzywko Kapustę zalewamy wodą

Maminek kulinarny
Tradycyjny kapuśnaik 179

zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :)   SKŁADNIKI : kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą  pietruszka korzeń 2 szt  seler korzeń 1 mały  cebula 1 mała rozmaryn św.1 gałązkę  tymianek(...)zbieram szumowiny - wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru ) - gdy jest potrzeba jeszcze

Basia w kuchni
Grochówka chłopska 131

polskiej kuchni można znaleźć wiele regionalnych przepisów na grochówkę. Na Kujawach gotuje się ją z kiszoną kapustą, a na Śląsku - ze świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją. Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 250 g wędzonego boczku włoszczyzna (bez kapusty) garść suszonych grzybów leśnych 250 g grochu

W SMAK
Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) ) 173

Receptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji

Chop w kuchni
Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną 162

wstawiamy do piekarnika na 45 min. Po tym czasie możemy przemieszać nasze żeberka, później podlewamy je piwem i wrzucamy na wierzch cebulę wymieszaną z papryczką chili i czosnkiem i całość przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika. Składniki na kapustę zasmażaną 500 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula 250 g brzuszku surowego 1 łyżka majeranku

Piekielna Kuchnia Pati
Bigos staropolski – tradycyjny 2203

Post Bigos staropolski – tradycyjny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
żeberka duszone z cebulą 168

zrumienić cebulę pokrojoną w piórka,następnie dodać ją do żeberek,podlać wodą dodać listek laurowy i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostek podawać na goraco z ziemniakami  lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Soupe aux choux a la Russe 139

najlepiej ze sporą ilością mięsa) żeberkach. W tym celu mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu zbieramy szumowinę, wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj(...)wagi koncentratu pomidorowego i przesmażamy przez chwilę razem z cebulą. Następnie na patelnię wrzucamy przygotowaną wcześniej kapustę. Smażymy kilka chwil, cały czas dobrze mieszając, zawartość patelni przekładamy do sporego rondla i zalewamy łyżką wazową przecedzonego wywaru mięsnego. Dokładamy do kapusty obrane kości z żeberek. Ta masa kapuściana, w oryginale powinna gotować się nawet do 4 godzin (należy wtedy uzupełniać płyn

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapuśniak 112

mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone żeberka i ziemniaczki 127

brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania  podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym

Gotowanie jest łatwe