jeszcze smaczniejszy! Tylko nie wiem czy coś zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego(...)Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy w tej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy. Do garnka przekładamy dwa rodzaje kapusty, wlewamy szklankę wrzącej wody i dusimy na małym ogniu. Jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2 słoiczki(...)łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilisię, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka(...)garnka wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać. Od razu dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i żeberka. Chwilę podsmażamy. Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez kolejne pół godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę
MamaOskarkaszklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko 15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić. W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut. W międzyczasie rozgrzać
Świat Domowej Kuchnimylić z miska) słynnej zupy, odpowiednio kwaśna, w sam raz doprawiona , w której pływają nierozgotowane ziemniaki no i oczywiście spora porcja kapusty kiszonej, z której to otrzymano aromatyczny wywar. Zupa gotowana na mięsie, tutaj na żeberkach. Zatem pod przykrywą z kapusty znajdujemy spory i kruchy kawał mięsiwa. Zupa niesamowicie syta i rozgrzewająca. Za 10 zł zupa naprawdę warta przekąszenia
Right Behind The Kitchenlaurowe 2-3 ziela angielskie 0,5kg łopatki 0,3kg wędzonych żeberek około 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 ml soku pomidorowego 3 kiełbasy Przygotowanie: Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim
Amatorka kuchennaduszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele angielskie, kminek
Kuchnia z widokiem na ogródżeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor 0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka(...)marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa
Gosia gotujealbo dwie średnie golonki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku ok. 3 litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek(...)Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić kwaśnicę jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Podawać na gorąco z ugotowanymi ziemniakami, kawałkami
Calzonella.comSkładniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól 2 łyżki zasmażki kilka łyżek przecieru pomidorowego Sposób wykonania : Kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Żeberka ugotować do miękkości, przestudzone obrać z mięsa. Grzyby (dzień wcześniej namoczyć) ugotować, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić(...)Całość włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około godziny w piekarniku. Można także zapiekać na niedużym ogniu pod przykryciem na kuchence. Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień. Zamiast kapusty kiszonej możemy dać kapustę świeżą. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneJesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbrzuch mnie bolał. Lata minęły smaki się zmieniły ale miłość do dania została. I tak dzisiaj prezentuję smaczną a jakże prostą potrawę. Składniki: Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól Wykonanie: Kapustę
Smaki EwySkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, kapusta kiszona 3/4 kg, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka żeberka opłukać i zalać wodą w garnku, jak się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować
W Mojej Kuchni Lubiężeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie
Gotowanie jest łatwewiększej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu(...)grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować
Humanistka w kuchni