Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka(...)pokroić na paski, wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około pół godziny. Kapustę odcisnąć, grubo pokroić. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć
wyzwania kuchennezupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy o wędzonym żeberku, ale ja lubię konkretne zupy, więc u mnie zupa na wywarze z żeberka wędzonego, chociaż zastrzegam, że nigdzie w przepisach tego żeberka nie znajdziecie i to czysty mój wymysł, za to dający(...)mąki pszennej 300 ml wody łyżeczka kminku 2+1 ząbki czosnku garść kapusty kiszonej skwarki wędzone żeberko 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu Wykonanie Do kwasu dolewamy 200 ml wody, dokładamy żeberko i gotujemy ok 30 min. Dodajemy przyprawy i 2 ząbki czosnku. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. W tym czasie
Mieszam w GarnkuWiększość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty
Nie tylko w kuchnikiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz czarny do smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka(...)obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Na łyżce masła na teflonowej patelni przesmaż "Warzywa na patelnię
Gotuj Sam!żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu
Kulinarna Patilogiatrzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i smakowity. Z tłuczonymi ziemniakami smakują wybornie. Duszoną wieprzowinę można też przygotować z innymi składnikami. Bardzo smaczne są żeberka duszone z kiszoną kapustą i grzybami . Żarłoczkowi wyjątkowo smakowały żeberka w ketchupie - pikantne i jednocześnie słodkawe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem(...)podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków. 6. Doprawiamy sola i pieprzem
Atlas Smakówmielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki najlepiej na całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem
W Mojej Kuchni Lubięczarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki. Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać
królestwo garówłyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna(...)para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze na 15 minut i spuścić ciśnienie żeberka wyjąć na talerz a kapustę wyjmować łyżką cedzakową aby jak najmniej tłuszczu było w kapuście na talerzu żeberka z kapustą z szybkowara są nie dość że szybko przygotowane to są bardzo miękkie
W Mojej Kuchni Lubięugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem. Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki masła 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości, wkładamy(...)Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wywarem z żeberek, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego i dusimy do miękkości dolewając w razie potrzeby wywar. Cebule obieramy
Trzeci talerzzasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty ok 1 kg żeberek 400 ml wody oregano słodka i ostra papryka czosnek granulowany sól,pieprz 3-4 małe listki laurowe olej do smażenia Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć(...)zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą
Monia miesza i gotujetłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku, 5 ziarenek pieprzu. Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy. Następnie tniemy(...)kawałki, tak co drugą kość. Przyprawiamy przyprawą do żeberek i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie
Aga w kuchnipracę :( Ale już powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe(...)będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuDzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu(...)obiad :) Składniki na ciasto : 2 kopiaste szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka Farsz : 1 słoik kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę
Sama słodycz i szczypta chili