wrzucić brokuła (różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami pinii (ew.pestkami słonecznika czy dyni). Smacznego
CookYourselfzawsze świeże mąki i zachęcam Was do kupna tych mąk, bo wypieki świetnie się udają i są smaczne. Dziś przepis na chleb z dodatkiem suszonej pokrzywy i słonecznikiem. Po prostu bajka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniaktywnego żytniego zakwasu 250 g wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką
codojedzeniadługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży
cucinaredrożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać
cucinarekrupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę
cucinaremąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig 150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi
Nastoletnie Wypiekaniepodjadać owoce rokitnika, dzięki czemu ponownie nabierali w sile! Ciekawostki : Witaminy A rokitnik zawiera trzy razy więcej niż marchew!!! Witaminy E rokitnik zawiera cztery razy więcej niż pestki słonecznika!!! Witaminy C rokitnik zawiera 10 razy tyle co pomarańcza!!! Co ważne witamina ta w rokitniku jest niezwykle trwała i bardziej odporna na obróbkę termiczną niż inne owoce! Witaminy K1 rokitnik
Zdrowie na języku :PTopinambur czyli słonecznik bulwiasty. Ma w swoim składzie dużo wapnia i żelaza, mikro i makro elementów. Warto go zajadać chociażby pod postacią czipsów tak jak u mnie. Zajada się je ze smakiem i znikają z talerza w niepokojącym tempie. Jest lekko słodkawy w smaku i z sola smakuje wybornie. Zapraszam na zdrowe czipsy. Czipsy z topinamburu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietyp700; przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka
Smaczne Zdrowesmaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze. Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę
Blondynka Gotujemoje weekendowe plany pieczenia chleba prawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g. Skład
Karo in the Kitchenzupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry
Karo in the Kitchenbardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać
Na Ciasteczkowych Papierachkostkę omlet. Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem. Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika. Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego
Karczma Honorietty