ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:219/334)

Mielone na patyku - cevapcici 137

mielonego 1 łyżeczka przyprawy Biryani masala Skworcu sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek lubczyk 1 łyżka ziaren słonecznika Mięso i przyprawy włożyć do blendera i zmiksować . Wilgotnymi rękami podzielić na 6 części, uformować kulki i nadziać na patyki, następnie uformować z nich podłużne wałeczki . Tak przygotowane cevapcici usmażyć na patelni ze wszystkich stron. Ja podałam z pure ziemniaczanym z kalarepką

Gotowanie jest łatwe
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 105

drożdży 85 g masła 2 jajka ok 400 ml mleka 500 g musu z pieczonej dyni 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam) Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione

Gotowanie jest łatwe
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 174

butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą

Gotowanie jest łatwe
Chleb na zakwasie 163

mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Gotowanie jest łatwe
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 122

łyżki brązowego cukru ( zamiennie białego) - 3/4 szklanki mleka - ok. 2,5 szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni - 0,25 szklanki sezamu - 0,5 tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao) W rondlu umieścić

kawawszklance
Owsianka na wynos 124

składzie cukru). Jeżeli lubicie bardziej słodkie śniadania - dosłódźcie płatki łyżką miodu. Na słoik 0,4-0,5 l: 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych - 3 łyżki rodzynek - 3 łyżki ziaren słonecznika - ulubiony jogurt - 6 łyżek - 1 tarte duże jabłko - szczypta cynamonu Przekładać na zmianę ze sobą składniki zaczynając od płatków. Zakręcić. Spożywać kiedy mamy ochotę :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Daktylowe kostki pełne energii ( bez cukru, jajek, mleka ) 97

cukru.  A jedna można zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*:  siemienia lnianego   słonecznika  dyni  suszonej żurawiny  fistaszków  rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię.  Owoce gotowały

kawawszklance
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 148

Wartość kaloryczna:   390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą

Bazując na smaku
Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby 198

obróbce termicznej. Składniki: ·          100 g jarmużu (2 spore garście) ·          3 łyżki  ziaren słonecznika ·          3-4 ząbki czosnku ·          1 łyżeczka płatków chili lub 1 mała papryczka drobno posiekana

Bazując na smaku
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 1179

kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g sera brie sos: łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory

na moim stole...
Sałatka z sałatą rzymską 143

sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego

kgwjanczewo
Domowe bułeczki ze słonecznikiem 137

Szybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Carskie pierogi z okrasą 299

wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu

Ogrodnik w podróży
Sałatka z brokułami i serem pleśniowym w sosie czosnkowym 150

pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła.   Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych  pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie:   Śmietanę

ChilliJemy
Domowa dyniowa granola (musli) 121

dyniowa granola (musli)   Czas przygotowania: 70 minut  Składniki: 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 200 g płatków żytnich 50 g otrębów pszennych 50 g ziaren słonecznika 3/4 szklanki pure z  pieczonej dyni 50 g  siemienia lnianego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity