ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:222/334)

Kanapkowa vendetta 200

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Śniadaniowe mohito - krem jaglany z bananem, jabłkiem i awokado. 166

gotuj pod przykryciem do miękkości 2. Do kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 145

gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem

Fiolka w kuchni
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 145

gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera ok 70 ml oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie w miarę jednolita masa

Zawsze głodna!
Kasza jaglana z karmelizowanymi figami 158

soli 1 łyżka miodu rzepakowego 1 laska wanilii 5 świeżych fig 1 łyżka cukru brązowego cynamonowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam Wykonanie: Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem

Wanilia i Kardamon
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 185

podejmują się ich robienia, a szkoda. Owszem z początku może się tak wydawać, ale kiedy nabierzemy wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli

Be Fit Be Strong
Swojskie bułeczki 137

wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Ciastka kukurydziane 125

Pyszne, chrupiące ciasteczka. Idealne do kawy, herbaty czy szklanki ciepłego mleczka. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do wykonania. Można do nich dodać to co lubimy orzechy, słonecznik, kokos, czekoladę. Nie ważne co damy do środka bo i tak szybko znikną z talerza bo są naprawdę pyszne. Polecam. Składniki: 200 g masła 2.5 szklanki mąki 3 szklanki płatków kukurydzianych

magiczna kuchnia Kasi
Chleb gryczany z amarantusem 151

razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 350 g mąki gryczanej 150 g mąki z amarantusa 450 ml wody łyżka soli morskiej 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ordzynek 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki pestek dyni Chleb gryczany z amarantusem - jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu (60 g) wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia

Moje Qulinaria
Domowa granola 105

zrobiliśmy i zachwycamy się efektem! Do przygotowania domowej granoli potrzebujemy: – 500 g płatków owsianych (jeżeli macie ochotę dajcie mieszankę ulubionych płatków) – 3 łyżki/40 g nasion słonecznika – 4 garście ekspandowanego amarantusa – 2 garście orzechów laskowych (posiekanych na mniejsze kawałki) – 2 łyżki/ 30 g siemienia lnianego – 100 g migdałów (u mnie słupki) – 1/4 filiżanki

Szybko Tanio Smacznie
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 182

nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością.  Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Granola z żurawiną i pestkami 151

słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę.  Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wsyp do dużej miski, zalej

Roślinna - blog wegański
Granola z Herbatą Matcha - moje love! 125

lubicie. Moja mieszanka mi bardzo smakowała!   Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty

Blondynka Gotuje
Migdałowo daktylowy budyń jaglany 135

wierzchu na pewno wszystkim zasmakuje :) Składniki :  - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki migdałów  - 4-5 daktyli   - 2-3 łyżeczki ziaren konopi (można zastąpić np słonecznikiem) - owoce i migdały na wierzch  Przygotowanie :  Kaszę i migdały wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, kaszę i migdały umieszczamy

zdrowa vege kuchnia
Ale że co? 162

właśnie. Co się udało a co nie w sierpniu i ogólnie pojętym sezonie letnim? Cośmy przeskrobali? Co posadziliśmy? Na powitanie moja absolutnie ulubiona rabata w tym roku- nawet jeśli słoneczniki zostały kompletnie zeżarte przez ptaki. Zapraszam! Relacja będzie głównie fotograficzna bo wiecie- jeden obraz, milion słów czy jak to tam mówią:-) Długo na wsadzenie czekały suchodrzew tatarski, zaplanowany wzdłuż płotu

les mirabelles