innego ulubionego) ~1/2 średniej cukinii ~duży pomidor ~łyżka oliwy z oliwek ~sól, pieprz, kurkuma - do smaku ~świeże zioła - koperek, natka z pietruszki, bazylia... ~ząbek czosnku ~łyżka mieszanki ziaren słonecznika Piekło-Niebo od Ziarenkowo - do środka + łyżka do posypania na wierzchu Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Cukinie kroimy w ćwiartki, a pomidora drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię
breakfast of dreamsoliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu
Be Fit Be StrongDomowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomidorów z zalewy - 1-2 łyżki oliwy - świeże zioła ( ja użyłam tymianek, oregano, majeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie : Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć
zdrowa vege kuchniasmaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem
Czerwień i błękitpieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem, słonecznikiem, płatkami owsianymi, czy co nam tam jeszcze wyobraźnia podpowie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż bułeczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystudzenia
Rozpustne gotowanieboki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Na podpieczony spód wykładamy
Rozpustne gotowaniekoniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę
Roślinna - blog wegańskiDziękuję, że jesteście ze mną, mimo mojej ulotności :) Dzisiaj kolejny pomysł na kolorowe śniadanie ;) Składniki: wafle ryżowe twarożek śmietankowy wędzony łosoś sałata rzymska mała czerwona papryka pomidorki koktajlowe nasiona słonecznika zielone oliwki koperek ogórek Do dzieła: Wafle smarujemy twarożkiem, układamy listek sałaty, plaster łososia, posypujemy nasionkami i koperkiem. Pozostałe warzywa kroimy w pasterki i gotowe! :) Do picia kawka żołędziowa
Spektrum Smakuskładnik: 500 g mąki krupczatki 50 g otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych
Domowy Smak Jedzeniaszkl. cukru ( lub więcej) 1 łyżka cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g pestek słonecznika 1/4 szkl. cukru 50 g masła/ margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 czekolada gorzka do dekoracji 3 łyżki gorącego mleka Przygotowanie
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 8 gałązek jarmużu 2 łyżki cytryny 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łodyżki selera naciowego 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 małej cebulki 3 jajka 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, skrapiamy cytryną i posypujemy sola. Nacieramy rękami listki. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i ogórek kroimy
magiczna kuchnia Kasizimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam. składniki 1 kg pomidorów główka czosnku 1 cebula 1 ostra papryczka - dałam jalapeno parę gałązek ziół - tymianek, szałwia, sól, pieprz
Stare Garywersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory sałata garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy w ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy w plastry, układamy
bistro mamatalerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty 1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik 1 łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną
Z Majeczką w kuchni