ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:233/334)

100% chleb na zakwasie z automatu 119

pieczenie). Teraz 1h i chleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką

Marder&Marder Manufacture
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 119

rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo nieznacznie zmieniłem przepis w stosunku do oryginału): 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 3 łyżki miodu

Marder&Marder Manufacture
Chleb na żurku 90

mąki pszennej pełnoziarnistej 75 gram mąki żytniej (ja miałem typ 720) 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 94

więc dzisiaj bez zbędnych dygresji, konkrety same. 300 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę

Marder&Marder Manufacture
Placki z mąki jaglanej 89

wykorzystać. Więc jeśli przypadkiem posiadacie taką mąkę to już wiecie co z niej zrobić :) 400 g mąki jaglanej 500 ml mleka 10 g pestek dyni 30 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g płatków czerwonej papryki sól Przygotowanie jest absolutnie proste: wszystkie składniki mieszamy w misce przy pomocy łyżki do momentu, aż uznamy, że się połączyły. A potem

Marder&Marder Manufacture
Granola owsiano-orkiszowa 94

poddałem bardzo drobnej modyfikacji. A sponsorem naszego śniadania była firma naturo.pl i dostarczone przez nią produkty :) Wszystkiego dajemy po dwie łyżki: płatki z quinoa płatki orkiszowe ziarna słonecznika siemię lniane rodzynki otręby owsiane miód Suche składniki wrzucamy na patelnię (suchą i rozgrzaną oczywiście) i prażymy. Po paru chwilach dodajemy miód i mieszamy wszystko razem. Smażymy/prażymy jeszcze troszkę cały

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z ziarnami 82

skoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej 650 ziarna (ja daję słonecznik, dynię, siemię lniane po 1-2 łyżek) 1-2 łyżki otrębów (daje takie jakie akurat mam) 1 litr ciepłej wody masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Przygotowanie: Drożdże pokruszyć

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami na podpiwku 110

żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika -  3 dag siemię lniane        -  3 dag sezam

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytnio-orkiszowy (worek lniany, część 2) 87

wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy

Marder&Marder Manufacture
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 162

kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy II 107

czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się

Marder&Marder Manufacture
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 72

przyjechała, bo po drodze zawadziła jeszcze o bazar i przywiozła do domu mnóstwo rzeczy. Nie wiem jak ona sama to udźwignęła, ale tego było 11 kilogramów! Orzechy, sezam, słonecznik, jakieś inne ziarna, warzywa, śliwki, daktyle i sam już nie pamiętam co jeszcze. 11 kilogramów! Wciąż jeszcze potrafi mnie zaskoczyć. Oczywiście wszystko to wiozła autobusem. Ale i tak tyle czasu jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami 99

mąki orkiszowej jasnej typ 700 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml wody 50 g sezamu 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 10 g drożdży instant Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez

Marder&Marder Manufacture
Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni 106

maślanki 300 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej 150 ml jasnego piwa 300 g płatków owsianych 225 g siemienia lnianego 150 g ziaren słonecznika 115 g sezamu 30 g soli 10 g świeżych drożdży Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką aż się rozpuszczą. Potem dajemy całą resztę i mieszamy łyżką. Całość

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem 129

misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Tak mniej więcej 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej cały zaczyn 350 ml wody 100 g słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy, np. dużą drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne więc nie nadaje się do wyrabiania rękami

Marder&Marder Manufacture