serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Topinambur, słonecznik bulwiasty, bulwa - pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przywieziony na początku XVII wieku. W Polsce znany od 1730 roku. Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać
królestwo garówpęczki szczypiorku czosnkowego, 100 ml nasion słonecznika, 50 ml oliwy, 100 ml startego parmezanu, sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, przepis od Państwa Majlertów Wszystkie składniki zmiksować, uważając aby nie przegrzać miksera. Jest pyszne :) zastawa
królestwo garówOdstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżkę ziaren sezamu 1-2 łyżki pietruszki natki pieprz do samku 1 małą łyżeczkę sosu sojowego SPOSÓB WYKONANIA : Na suchej rozgrzanej patelni prażymy ziarno słonecznika, słodki sos chili miksujemy na gładką masę z keczupem, doprawiamy sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ziarno sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny
Basia w kuchniDziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się
Ewa w kuchnikolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowomąki krupczatki,,, 6 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia- szałwii hiszpańskiej 2 łyżki czarnuszki 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 1 szklanka otrębów pszennych,lub innych 1½ łyżki soli 2½ łyżki cukru
w mojej kuchniporcje Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki płatków kukurydzianych w miodzie, 2 łyżki rodzynek, łyżka suszonej żurawiny, 2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek , łyżka pestek dyni, mały jogurt naturalny, 200g mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 duże bezy. Wykonanie Wszystkie
Z miłości do słodkościuprawia się go masowo jako roślinę przyprawową. A u nas przechodzi prawdziwy renesans. Pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki: 1 wiązanka czosnku niedźwiedziego 4 liście jarmużu ok. 1/2 szklanki ziaren słonecznika ok. 1/2 szklanki startej mozzarelli dobrego gatunku ok. 1/2 szklanki oliwy Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze / choperze na jednolitą masę. Ja zrobiłam to w choperze marki RUUSEL HUBS i trwało
Bon Appetit Małgorzatymrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, przyprawa prowansalska cytryna Dodatkowo: pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę oczyścić
MarciochaKucharzyminut w celu przegryzienia się smaków. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ziarna sezamu można wcześniej uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni i/lub zastąpić ziarnami słonecznika. Słodki sos chili można zastąpić innym, ulubionym np. słodko - pikantnym itp., a ocet - sokiem z cytryny. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól
Ostra na Słodkoszklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: 1 białko jajka 2 łyżki cukru ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe Wykonanie: Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć
Kuchcik gotujeCIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól
Ostra na Słodkoczosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą
Walijskie Pichcenie