Chleb pszenny z sezamem 201kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 246drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 795greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną. Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak. Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 310krótko przed podaniem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp. Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 677majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta. Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem. Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć ilość składników na sos. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 249kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki, 3 łyżki oliwy, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Pesto z czosnku niedźwiedziego: arść listków czosnku niedźwiedziego, łyżka podprażonego słonecznika, 2 łyżki startego parmezanu, do smaku sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa ok. ½ szklanki Wszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę. Przygotowanie: Każdy plaster schabu przeciąć
SzczyptaSmaQ
Domowa granola pyszna energetyczna. 253orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki wirek kokosowych - 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach) - 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały) - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki
Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 237pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz
Basia w kuchni
Chleb gryczany z ziarnami 232żytniej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka octu winnego, 0,6 l ciepłej wody, 100 g otrębów owsianych, 100 g siemienia lnu, 100 g pestek dyni, 100 g pestek słonecznika, 1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówki Przygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy
Aga w kuchni
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 354łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie
głodny alergik
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 201Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego
pieprzny smaczek
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 265boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO: "czyli słonecznik, sezam, siemię lniane (patrz: Słoneczne Pola) oraz.... CHILI - Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz
Wypisz Wymaluj
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 208musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Gotujemy 5 minut. Blendujemy. Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy. Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego
Kitchens Alphabet
Zupa krem z topinambura i gruszek 189Dzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem) dzięki programom kulinarnym takim jak Top Chef. Teraz każdy chce jej spróbować, chociażby tylko po to żeby znać jej smak albo... polansować się przed znajomymi :-) Tak serio to żartuję, chociaż kto wie, może takie
Pora coś zjeść
627. Boskie naleśniki. 180mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreams