ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:258/334)

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką 111

pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb wieloziarnisty 115

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach 361

łyżki letniej wody500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)2 łyżeczki soli380-400 g letniej wody (u mnie więcej)ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)20 g siemienia lnianego20 g sezamu1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego

UgotujmyTo.pl
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 256

wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki mąki żytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
PESTO BAZYLIOWE 144

jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:) P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 179

łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy

Ostra na Słodko
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego."ZIOŁOWO MI" ZIARNA:"Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z kabaczka 253

bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego

Taste Of My Day
Hardcorowy chleb razowy 188

mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już

Z butelką mleczka w tle
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 535

program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bu

Z butelką mleczka w tle
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 249

najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe

Z butelką mleczka w tle
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 385

odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej ze sklepu Gustus.  Używam jej dość często, kiedy mam ochotę na coś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z ananasa i melona z pestkami dyni 136

Składniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1

Mango Papaja
Wrocławski Bazar Smakoszy 159

zdjęć zabrakło):  Kozacka Chatka  z kuchnią ukraińską i najlepszą surówką z marchewki po kozacku pod słońcem,  Olejarnia , w której to nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g),  Gotowanie dla Ciebie  i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa  TOM KHA GAI to mistrzostwo świata

Food Square
Chleb z ziarnami 180

ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku

Maminek kulinarny