swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy
Poezja smakudziałce mam już piękne, pachnące pomidory, które doskonale nadają się do przygotowania sałatek. Dzisiaj polecam prostą sałatkę z pomidorów z miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. Wystarczy 2 umyte pomidory pokroić w plastry, ułożyć je na talerzu, obłożyć je listkami fioletowej bazylii, doprawić wg smaku solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKońcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem
Kolizje Smakówoleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich
Kolizje Smakówszklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego
kuchnia do kwadratusię na drugie śniadanie. Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy
kuchnia do kwadratuwłoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku
Chilli Czosnek i Oliwagotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała się idealnie gładka. Zupę krem podajemy z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika i plasterkami świeżych pomidorów. The post Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięseler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy
PastelFoodwody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce
Delicious Titbitsdanie nie było zbyt monotonne. Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać czosnek, pomidory i wędzonego łososia z bazylią. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba żytniego ze słonecznikiem. Grzanki upiekłam na patelni grillowej, ale można grzanki również przygotować w tosterze, czy upiec je w piekarniku. Wierzcie takie grzanki do jajecznicy z łososiem i pomidorami powodują, że dzień rozpoczyna się miło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek drożdżowy z pomidorami jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne, ale też są cennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie. Warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej)- 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane)- 400ml ciepłej (nie gorącej) wodyDrożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać
Smaczne Zdrowetylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć! A jak często jem? Podstawą jest 5 posiłków dziennie. ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej o wolny czas) Tutaj można zjeść sporo kalorii
All My Fit Life