ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:268/334)

Ekspresowy chlebek z fasoli 98

szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego pół łyżeczki sody 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania) 2 łyżki ziaren słonecznika łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania)  Przygotowanie:1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam.2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz

Kulinarny Pamiętnik
Breakfast with You #9 Śniadanie z jajem 157

blogu były już propozycje jajka sadzonego. Dzisiaj kolejna. Tym razem wsadzone. I z pesto. Ciekawi? Jajko (w)sadzone   z pomidorowym pesto  2 kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory delikatnie wbiłam jajka (niestety część

bastalena
Bo kwiatki lubią słońce czyli o tym jak przemyciłam kalafiora 131

Kalafiora ugotowałam w lekko osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Wystudziłam na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zmacerowałam i dodałam do ziemniaków. Papkę przyprawiłam koperkiem, pieprzem, chili. Słonecznik rozwałkowałam na drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.   Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki to mąka, tudzież

bastalena
1477. Chleb drwala 117

tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory

Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 118

ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Chleb - dobrodziej orkiszowy 105

chleba.. mieszanka do wypieku chleba dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy słonecznikowy 125

P.Adama..tym razem chlebek orkiszowy słonecznikowy..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [tutaj i tutaj]i zakupcie takie gotowe mieszanki

Moje domowe kucharzenie
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 124

miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto

Moje domowe kucharzenie
Serowe bułeczki z mikrofalówki 162

startego żółtego sera (najlepiej 3% tłuszczu)1 jajko1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody dobrej jakości)1 łyżka jogurtu 0%2 łyżeczki czubate błonnika owsianego2 łyżeczki słonecznika łuskanego2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego odtłuszczonegoPrzepis:Składniki suche mieszamy w pojemniku w kształcie miseczki - plastikowy do mikrofalówki, następnie dodajemy jajko i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnika nie przykrywamy!Wstawiamy

Emcia Pichci
Krewetki na ostro 121

Składniki na 2 porcje:200g krewetek Black TigerMarynata:2 łyżki oleju z orzechów włoskich1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem2 łyżki ostrej papryki1 łyżka sezamu1 łyżka słonecznika łuskanegoSól, pieprzDodatki:1 woreczek ryżu pełnoziarnistego Przepis:Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Krewetki płuczemy i dodajemy do przygotowanej marynaty. Zostawiamy na ok. 15 minut. Ryż gotujemy w lekko

Emcia Pichci
Ciasteczka z musli 145

Fosfor 162,0 mg (23,1 %)* *% zalecanego dziennego spożycia Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Muffiny z musli 122

upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.  Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi.To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin

Emcia Pichci
Placuszki z musli 175

ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 145

twarogu   6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy

Mania Gotowania
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami 205

orzechów pekan lub innych ulubionych 4 łyżki suszonej żurawiny 4 łyżki mieszanki do keksu (można wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce) 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu 2-3 łyżki  miodu 4  świeże śliwki  można zastąpić suszonymi 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przygotowanie:Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło

Mania Gotowania