ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:259/334)

Sałatka a’la Cezar 364

większości moich dań. Ich dodatek sprawia, że dania stają się smaczniejsze i o wiele zdrowsze. Mieszanka ziaren składa się z prażonego słonecznika, pestek dyni i konopi siewnych. Zachęcam do zrobienia takiej sałatki w swojej kuchni bo jest naprawdę przepyszna! Post Sałatka a’la Cezar pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chicken burgery 205

letniego mleka (u mnie 0,5%); 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo; 2 łyżki ziaren słonecznika. Mięso: 2 filety z kurczaka; 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej

Gospodyni Miejska
Batoniki owsiane bez pieczenia 2084

pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku z cytryny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z sezamem 147

kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu:   Rogalik blog

Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 187

drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło:   Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 718

greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną. Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak. Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 243

krótko przed podaniem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp. Źródło przepisu:   Przyślijprzepis

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 607

majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta. Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem. Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć ilość składników na sos.  Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 198

kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki, 3 łyżki oliwy, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Pesto z czosnku niedźwiedziego: arść listków czosnku niedźwiedziego, łyżka podprażonego słonecznika, 2 łyżki startego parmezanu, do smaku sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa ok. ½ szklanki Wszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę. Przygotowanie: Każdy plaster schabu przeciąć

SzczyptaSmaQ
Domowa granola pyszna energetyczna. 198

orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym.   SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki wirek kokosowych - 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach) - 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały) - 0,5 szklanki brązowego cukru  - 0,5 szklanki

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 190

pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz

Basia w kuchni
Chleb gryczany z ziarnami 176

żytniej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka octu winnego, 0,6 l ciepłej wody, 100 g otrębów owsianych, 100 g siemienia lnu, 100 g pestek dyni, 100 g pestek słonecznika, 1 łyżka soli.   Przepis na 2 keksówki Przygotowanie:     Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy

Aga w kuchni
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 297

łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie)  1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie

głodny alergik
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 146

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego

pieprzny smaczek
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 206

boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO: "czyli słonecznik, sezam, siemię lniane (patrz: Słoneczne Pola) oraz.... CHILI - Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania