każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami
Chilli Czosnek i Oliwadobroci i śniadanie gotowe :) Składniki (na 2 kanapki): 1 figa 1/2 krążka sera pleśniowego 4 plastry boczku cytryna, a w zasadzie sok z cytryny pieczywo (u mnie ciemne ze słonecznikiem) Nie lubię surowej figi, dlatego pokroiłam ją na 8 części i podpiekłam w piecyku przez jakieś 8 minut. Tak po prawdzie, to figi jako takie nie robią na mnie wrażenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii. *Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi. Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie w sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!papryki - wzmocni i podbije ona smak potrawy. Wykładamy całość na ugotowany makaron lub wrzucamy makaron na patelnię i jeszcze chwilę całość przesmażamy. Popełniając to danie zapomniałam o posypaniu go słonecznikiem - następnym razem zdecydowanie to zrobię ;) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzanką, oliwą z oliwek lub podsmażonym na patelni słonecznikiem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej
Moja Delicjakiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola" "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga
Wypisz Wymalujsałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło
Sama słodycz i szczypta chiliproporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty". składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli
bistro mamakamuflażowych strojach moro - przekomicznie! :) By jeszcze przez kilka dni każdego poranka wspominać galińską kuchnię i wspólne śniadania zaopatrzyłam się w świeżo wypieczony chleb z czarnuszką i słonecznikiem p.s. znika w zaskakującym tempie, nie wiem czy wytrzyma do środy :P A na pamiątkę, zakupy i kolejne spotkania torby handmade - jedyne, niepowtarzalne, moje! (dziękuję Tulanki.pl :) Dziękujemy organizatorom i sponsorom
Sajkofanka smakuPoniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych 200 ml ziaren słonecznika 300 ml płatków gryczanych 200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy z płatkami i wiórkami oraz
Dzieje kuchennej Wiewiórymiejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Studzić wyjęty z blaszki
Grunt to przepis!osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami
Z Majeczką w kuchni