CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól
Ostra na Słodkoczosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą
Walijskie Pichceniedoskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki 2 pęczki natki pietruszki 1 łyżeczka ziół włoskich oliwa extra vergine
Czerwień i błękitprostu co mam to dodaję. Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany) 100 g serka topionego z słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać
Ala piecze i gotujeogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu
KreatywnePinyjogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko wbijamy w masę owsiano-serową. Dla zdrowotności można górę posypać uprażonym słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika na około 40min. Smakuje idealnie na ciepło i zimno
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Zupa z cukinii i brokułów jest jedną z moich ulubionych. Łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem, rozgrzeje Was w zimowe dni. Składniki 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu) 200g brokułów 2 cukinie sól i pierz do smaku Dodatkowo 2 łyżki prażonego
Pink Envelopenaturalne a ziarno na nie pochodzi od lokalnych rolników. Kłos-Pol ma szeroką game produktów. Na pierwszy ogień użyłam mąki gryczanej i pszennej i upiekłam pyszny chleb ze słonecznikiem. Chleb jest smaczny a najlepiej smakuje z samym masłem i do tego ta chrupiąca skórka. Po prostu pycha. Już myślę jaki nowy chlebek upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić
Kulinarne Inspiracjeszybkim tempie, że nawet nie zdążyłam zareagować :) Musi Wam wystarczyć mój śniadaniowy jogurt z resztą granoli :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. nasion słonecznika 1/2 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. ziaren sezamu 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl.orzechów laskowych lub ziemnych niesolonych 125g przecieru bananowego (ja używam Gerber ale można zmiksować świeży banan) 1/2 szkl. brązowego
Farmażonybrązowego cukru, 100 g białego cukru, 100 – 120 g rodzynek, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mąki, 2 – 3 łyżki mleka, można dodać ziarna słonecznika, suszoną żurawinę Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym, białym i waniliowym na puszystą masę.Dodać jajka i dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę. Wymieszać. Następnie dodać mleko i resztę mąki. Dokładnie
kulinarnajamka.blogspot.comsól do smaku pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem) SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka
Basia w kuchnidlatego że moja wersja zawiera łyżke miodu. Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny
Lubczyk i Waniliadzień wcześniej wieczorem dodaje mąki i wody i daję mu noc na pracę. 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 2 szklanka mąki żytniej pół szklanki dyni pomieszaniej ze slonecznikiem i czarnym sezamem (robię taki miks "na oko"). woda około 2 do 2.5 szklanki (im więcej tym lepiej) łyżka miodu łyżeczka soli Składniki mieszam razem. Odstawiam
Lubczyk i Waniliaświąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej
Lubczyk i Wanilia