migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem. Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki: 1 brokuł (500g) 150-200g sera feta 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego ok. 40g płatków migdałów czosnek granulowany
Kulinarne Przebojeciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min
Maślane ciasteczkokcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia! Zupa dyniowo - ziemniaczana
Kraina Miodem Płynącastopni na 18-20 minut. Bajgle odstawiamy by przestygły i chowamy w chlebaku, najlepiej otulone lnianą ściereczką. *Bajgle można tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, słonecznikiem lub czarnuszką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie trudno się go piecze. Chleb szwajcarski ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienatomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl migdałów,dyni 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu) 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka
Niespełnione zdolności kulinarnewyższa zabije drożdże, w niższej gorzej się namnażają)) - 30g oliwy z oliwek (może być olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, tylko
Smaczne Zdroweugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem oraz z prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleTopinambur już wszyscy pewnie znają, przedstawiać go nie muszę. Zdrowy i bardzo pożywny a także nisko kaloryczny słonecznik bulwiasty na stałe zagościł w naszej kuchni. A to czipsy zrobione a to pure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł. Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam
Moje Małe Czarowanieciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja
greenscarfukładamy na talerzach zachowując odstępy. Po każdej turze, dosypujemy do gotującej się wody szczyptę soli. Po krótkim obeschnięciu, możemy je podawać do zjedzenia. Możemy nabłyszczyć pierogi oliwą i posypać słonecznikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongprzez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut
Kulinarny Pamiętnikponiższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika. Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oliwy
Ugotowaćczekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę
Fiolka w kuchni