ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:221/334)

Zupa dyniowo - ziemniaczana 130

kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia! Zupa dyniowo - ziemniaczana

Kraina Miodem Płynąca
Orkiszowe bajgle 101

stopni na 18-20 minut. Bajgle odstawiamy by przestygły i chowamy w chlebaku, najlepiej otulone lnianą ściereczką. *Bajgle można tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, słonecznikiem lub czarnuszką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Chleb szwajcarski ze słonecznikiem 146

zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie trudno się go piecze. Chleb szwajcarski ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE 122

natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki:   1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl migdałów,dyni 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu) 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka

Niespełnione zdolności kulinarne
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 175

wyższa zabije drożdże, w niższej gorzej się namnażają)) - 30g oliwy z oliwek (może być olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, tylko

Smaczne Zdrowe
Najprostsza zupa krem z dyni w 30 minut 134

ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem oraz z prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu 85

Topinambur już wszyscy pewnie znają, przedstawiać go nie muszę. Zdrowy i bardzo pożywny a także nisko kaloryczny słonecznik bulwiasty na stałe zagościł w naszej kuchni. A to czipsy zrobione a to pure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł. Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam

Moje Małe Czarowanie
Cebulowy chleb z kozieradką 125

ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja

greenscarf
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 205

układamy na talerzach zachowując odstępy. Po każdej turze, dosypujemy do gotującej się wody szczyptę soli. Po krótkim obeschnięciu, możemy je podawać do zjedzenia. Możemy nabłyszczyć pierogi oliwą i posypać słonecznikiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 181

przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Pszenny chleb pełnoziarnisty 178

Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut

Kulinarny Pamiętnik
Chleb pszenny z sezamem 132

poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika.  Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oliwy

Ugotować
Drugie śniadanko na wynos czyli sałatka z gruszką,serem i...sałatą?! 117

czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę

Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 205

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Śniadaniowe mohito - krem jaglany z bananem, jabłkiem i awokado. 172

gotuj pod przykryciem do miękkości 2. Do kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania