orzechami ziemnymi Muffinki piernikowe z czekoladą Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną Tort jagodowo-czekoladowy Świąteczny sernik kawowy na piernikowym spodzie Zniewalający deser, a tylko 2 skladniki: czekolada i słonecznik Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 172 przepisów zebranych w akcji Świąteczne słodkości
My Culinary Artdobrze mieszając, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Mieszaj około 4-5 minut, aż jabłko zrobią się szkliste, ale nie powinny się rozpaść. Wyłóż na talerz i posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkijestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram mielonego siemienia lnianego 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów 150 gram płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu
Mango Papajaciepła herbata i pyszne przekąski :) Składniki : 7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe) 1 spora garść jarmużu 6 łyżek białego sezamu 6 łyżek słonecznika 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane ) 50 ml oleju roślinnego przyprawy do smaku sól, pieprz Przygotowanie : Siemię lniane zmielić, jarmuż drobno posiekać, dodać
zdrowa vege kuchniaprzygotowaniach sushi. Jest to zwykły sezam – czasami kupowany oddzielnie biały i czarny, ale możemy też spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się w specjalne maty, które ułatwiają zawijanie rolek sushi
WojnaNaSmaki.plnaczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Bakalie doskonale współgrały z mięsem. Nadały potrawie chrupkości i ciekawego smaku. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich do tego typu potraw i nie tylko. Zdecydowanie
Tradycyjna kuchnia Kasiforemkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu . Efekt? 3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu opowiadał o ciuchciotorcie. Efekt został wzmocniony przez prezent urodzinowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoroku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers
Mania WypiekaniaBulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był „ziemniakiem” Indian. Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki. Można jeść go na surowo, gotowany , pieczony, smażony... . Bardzo łatwy w uprawie „sam rośnie”, tylko dlaczego obecnie jego cena jest tak wysoka? Chyba tylko dlatego, że powracając na stoły
królestwo garówOstatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków. Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój. Składniki : mąka pszenna typ 650 500g woda ciepła 300 ml sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 olej 50 ml Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem
Różowa kuchniacytryny cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki
Łycha smakówdobry, szybko się go robi - miodzio :) Potrzebne składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
Łycha smakówpęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy
Łycha smakówczasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :) Potrzebne składniki: 2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 laska wanilii szczypta soli himalajskiej 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Pr zygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Łycha smakówRozsmakowałam się w domowej granoli:) Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 0,5 płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych
Łycha smaków