ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:211/334)

Chleb, który odmienia życie 18156

jestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram mielonego siemienia lnianego 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów 150 gram płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu

Mango Papaja
Pyszne i zdrowe krakersy z ziaren i jarmużu 123

ciepła herbata i pyszne przekąski :) Składniki :  7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe) 1 spora garść jarmużu 6 łyżek białego sezamu 6 łyżek słonecznika 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane ) 50 ml oleju roślinnego przyprawy do smaku  sól, pieprz Przygotowanie :  Siemię lniane zmielić, jarmuż drobno posiekać, dodać

zdrowa vege kuchnia
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 151

przygotowaniach sushi. Jest to zwykły sezam – czasami kupowany oddzielnie biały i czarny, ale możemy też spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się w specjalne maty, które ułatwiają zawijanie rolek sushi

WojnaNaSmaki.pl
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 182

naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Bakalie doskonale współgrały z mięsem. Nadały potrawie chrupkości i ciekawego smaku. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich do tego typu potraw i nie tylko. Zdecydowanie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bo urodzinowy nie musi być tort 201

foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu .   Efekt?      3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu opowiadał o ciuchciotorcie. Efekt został wzmocniony przez prezent urodzinowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 126

roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers

Mania Wypiekania
Bulwy smażone 123

Bulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był „ziemniakiem” Indian. Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki. Można jeść go na surowo, gotowany , pieczony, smażony... . Bardzo łatwy w uprawie „sam rośnie”, tylko dlaczego obecnie jego cena jest tak wysoka? Chyba tylko dlatego, że powracając na stoły

królestwo garów
Pszenny chleb bez dodatków 150

Ostatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków.  Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój. Składniki : mąka pszenna typ 650 500g woda ciepła 300 ml sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 olej 50 ml Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem

Różowa kuchnia
Pasta z buraków i tofu 147

cytryny   cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki

Łycha smaków
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 106

dobry, szybko się go robi - miodzio :)   Potrzebne składniki:   1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich  0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 111

pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe  0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety  2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego  pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy

Łycha smaków
Domowa bezglutenowa granola 100

czasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :) Potrzebne składniki:  2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców  1 laska wanilii  szczypta soli himalajskiej   2 łyżki miodu lub syropu klonowego   Pr zygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Łycha smaków
Domowa granola jabłkowa 101

Rozsmakowałam się w domowej granoli:)  Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki:  1 szklanka płatków jaglanych  0,5 płatków owsianych bezglutenowych  1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców   1 szklanka orzechów włoskich   0,5 szklanki suszonej morwy białej  mus z 2 jabłek  1/2 cynamonu świeżo startego  garść ususzonych

Łycha smaków
Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami 175

swojego gustu. (około 24 sztuk) 200g płatków owsianych błyskawicznych 50g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka (małe) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki suszonej żurawiny 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć

Di gotuje
Puszyste niby-chlebki 210

pieczenia, potem delikatnie mieszamy to z białkami, tak, żeby masa nie straciła puszystości. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać łuski babki płesznik, nasiona, na przykład siemię lniane czy słonecznik, lub też orzechy, zioła, by zmienić smak chlebków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę – u mnie wyszło 9 średnich chlebków. Pieczemy w 150ºC przez 20-25 minut

Jak gotować i nie zwariować

Proponowane wyszukiwania