zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:395/734)

WESOŁYCH ŚWIĄT 139

Kochani życzę Wam Zdrowych, spokojnych,radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych. Pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju. Pysznych i smacznych Świąt Życzy

potrawyregionalne
WARZYWNA ZUPA Z SERKIEM TOPIONYM 189

różyczki brokuł i na koniec ziemniaki. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam topiony serek. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżym koperkiem. Zupka lekka i zdrowa polecam. Smacznego

potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 162

Salsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory dwa ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii oregano sól czarny świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia grzanki Bakłażana obrałam ze skórki. Pokroiłam na plasterki. Posoliłam i odstawiłam aż oddał

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 161

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI JAJKA I CEBULI Dziś zapraszam również na pastę , ale z innej rybki. Polecam wędzonego pstrąga. Składniki:  wędzony pstrąg ( średniej wielkości) 125g kremowego serka Philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sok z połowy

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 148

Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią harmonizuje. Można go podawać na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 3-4 garście roszponki 3-4 garście rukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 148

duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KALAREPY 151

marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka greckiego jogurtu sok z połowy cytryny

potrawyregionalne
KRUPNIK 136

Dziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała

potrawyregionalne
Linguine z grzybami shitake i szparagami 140

Witajcie kochani :) Dzisiaj w menu: Proponujemy proste danie z makaronem linguine.  Niezwykle smaczne i meeega proste. Takie szybkie danie jak nie mamy pomysłu i czasu

vegetanie
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem 158

Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańskie wypieki & Trochę o współpracy. 145

bezpieczeństwa słoiczka. ------------------------------------------------------------------------------ Jakiś czas temu napisała do mnie miła pani ze sklepu  Bio-planet  w sprawie nawiązania współpracy, bardzo chętnie się zgodziłam strona ta oferuje masę zdrowej żywności, poczynając od przypraw i herbat, przez mąki, kasze i oliwy, tak naprawdę wszystko co człowiek może sobie wymarzyć. Mi zostało być szczęśliwą posiadaczką, olejków argonowych o której

More food, love and dreams
Aromatyczny świat herbat. Poznajmy razem nowe smaki. Dalsza współpraca z Teekanne. 113

Fruit Kiss” - soczyste czereśnie i dojrzałe truskawki, czy można odmówić takiego połączenia smaków? 6. „Ginger & Lemon” z linii World of Fruits. Ta smaczna i zdrowa herbatka łączy świeżość cytryny oraz aromatyczny imbir W limitowanej, owocowej edycji herbat znaleźć również można (pięknie nazwaną) herbatę "LOVE" od Teekanne . Wspaniała mieszanka herbatek owocowych o smaku granatu

Słodkie okruszki
Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup 206

zaczyna mi już narzekać, że trochę tej dyni już za dużo A ja uwielbiam dynię! Tak czy inaczej dziś proponuję świetną i sycącą zupę na chłodne dni. Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną

karmelowy
Surówka porowa ze śliwką 113

Zdrowa, smaczna i idealna na trawienie surówka. Składniki: 3 pory 20 dag śliwek węgierek 2 łyżki majonezu sól do smaku Wykonanie: Pory oczyścić i pokroić. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki. Następnie połączyć składniki, posolić do smaku, wymieszać z majonezem. Jest to szybka w wykonaniu i smaczna surówka

Tradycyjna Kuchnia
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 123

kolejną wariacją przepisu pochodzącego z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia" na chleb żytni z ziarnami żyta . Nieznacznie zmieniłam proporcje (dot. wody i ziaren żyta) i dodałam mnóstwo innych zdrowych ziaren i nasion. Chleb wyszedł tak dobry, że piekę go już 3 raz w ciągu tygodnia. Widzę też, że im starszy mam zakwas, tym lepsze chleby wychodzą. Za każdym

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania