coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego. Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ChilliJemyKolejny przepis z książki kucharskiej mojej córki. Tym razem zupka szpinakowa bogata w dodatki. Jest i siemię lniane, i jajko, i mięsko, i wiele zdrowych składników. Moja córka wcina ze smakiem. Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Zupka szpinakowa dla niemowląt Składniki garść szpinaku 1 marchewka 1 ziemniak kawałek pora żółtko jaja 1 łyżeczka siemienia lnianego
Pyza i Surówkamojej zamrażarki porcje gotowego musu z dyni, a tutaj pokazałam jak je szybko i bezboleśnie (kto obierał surową dynię wie o czym mówię) zrobić. Dynia jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim zachwyca swoim kolorem. Dlatego tak bardzo ją lubimy i nie wyobrażam sobie mojej spiżarni bez jej odpowiedniego zapasu ;) Więc teraz, gdy sezon w pełni, warto się
Rozpustne gotowanienajwyższym poziomie. Jeśli chipsy mają być chrupkie, należy je jeszcze dosuszyć przez 1-3 godziny na niższym poziomie. Tak przygotowane owoce można użyć do granoli albo traktować jako zdrową przekąskę do chrupania. Ususzone truskawki to świetny dodatek do owsianki albo zimowej herbaty, która przypomni nam smak lata :) Czas suszenia dotyczy suszarki MPM model MSG-04 Ps. ponieważ na sitach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj ponownie drodzy czytelnicy zachęcam Was do zdrowego trybu życia i rozsądnego odżywiania swojego organizmu. Powód podwójny bo w ramach konkursu z marką Marwit, mogę Wam zaprezentować super pomysł na zdrowy lunch do pracy, jak i ponownie zachęcić do przygotowywania posiłków do pracy tuż przed pracą. Lunch do pracy moim zdaniem musi spełniać kilak kryteriów, przede wszystkim lunch
SMYKWKUCHNIponad 20% badanych nie ma na ten temat wiedzy . Czy to przekonanie jest uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy, białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny). Masło orzechowe tuczy? To mit! 29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi
Kulinarne przygody GatityKurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2/3 szklanki suszonej żurawiny Sól Czerwony delikat ( do mięs ) Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą
Smaki EwyWitajcie :) Dłuższa nieobecność to sprawa zmiany miejsca zamieszkania na inny kraj. Obecnie nadajemy z UK. Jednak to nie zmienia naszego podejścia do bloga w wręcz przeciwnie
vegetaniebyły podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek, bawolich serc i innych nie znanych mi odmian. Wywnioskowałam, że trochę spokoju i samotności dobrze im zrobiło :). Może czują się najlepiej w swoim i paprykowym towarzystwie
Naturalna KuchniaKoniec wakacji. Koniec błogiego leniuchowania. Było pięknie, zdrowo, kolorowo. Dalej będzie zdrowo, kolorowo i naturalnie. Dla nas to codzienność i nigdy nie kończy się. Wczoraj pierworodny rozpoczął szkołę. Emocji moc, dobry humor na najwyższych obrotach. Tylko jakoś tak wśród tego całego rozgardiaszu zapomnieliśmy o jedzeniu. Zapomnieliśmy wśród śmiechu o Bożym świecie. A jeść trzeba. Tak więc szybko przygotowałam coś pysznego
Naturalna Kuchniasklepów, lecz rzadko coś dobrego można tam uświadczyć. Popytałam, poszukałam i znalazłam. I tak też radzę i Wam zrobić. Zboża, szczególnie żyto z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i nie są modyfikowane genetycznie. Obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru
Naturalna Kuchniaidzie na łatwiznę i trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie ani naszych najbliższych, to chyba najważniejszy argument przemawiający za przygotowaniem własnej kostki bulionowej. Na jednym
Naturalna Kuchnia