zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:403/734)

Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 207

zamówione ale jeszcze do nas nie dotarły. Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 132

Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewana kalarepa 187

części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz

na moim stole...
Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i malinami 98

Letnia, zdrowa propozycja deseru zapiekanego w kokilkach. Jeśli masz ochotę na coś w stylu FIT to serdecznie polecam! Deserek jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuję więcej niż 30 minut. Zadowoli niejednego łasucha :D Ja zajadałam się nim na świeżym powietrzu (jak zresztą widać na zdjęciach)  Składniki: (na 4 porcję) 80 g kaszy jaglanej, np.  Owocowy

Nastoletnie Wypiekanie
SOTI Natural - Japonia na wynos! 177

razy więcej katechin, antyoksydantów i przeciwutleniaczy! Zero słodzików, cukrów i stabilizatorów!  Aseptyczne zamykanie bez konserwantów to dowód, że dodawanie chemicznych ekstraktów nie jest konieczne i można stworzyć zdrową alternatywę dla napojów butelkowanych.  Herbata #SOTINatural świetnie smakuje i gasi pragnienie. Smakuje naturalnie, nie jak "mrożona herbata", za co wielkie dzięki producentom :) Ponad to oczyszcza organizm z toksyn

Spektrum Smaku
Musztarda z gruszek 132

Musztardę gruszkową pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa - wtedy szczerze jej nienawidziłam (chociaż nie jestem pewna, czy w ogóle jej próbowałam). Ten przepis jest idealny dla wegetarian, wegan czy zwolenników zdrowej żywności ;) MUSZTARDA  Z GRUSZEK Składniki: - ½ kg gruszek - 3 łyżki gorczycy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - ¼ szklanki octu - 2 goździki - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu Przygotowanie: Gruszki pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z pigwy 136

produktem opornym podczas obróbki, bowiem skórę ma bardzo twardą. Przeszkadzać to może zwłaszcza, jeżeli do przerobienia mamy sporą ilość tych owoców. Warto się jednak postarać, bo pigwa jest bardzo zdrowa, no i niezwykle smaczna. ;) KONFITURA Z PIGWY Składniki: - 1,2 kilograma pigwy - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Pigwę obieramy i kroimy - w miarę drobno. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem

Życie zamknięte w smaku
Francuska zupa cebulowa 183

Dopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry

Życie zamknięte w smaku
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 222

się oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki

Życie zamknięte w smaku
Surówka z marchewki 115

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tania, zdrowa i prosta w przygotowaniu. A karoten przyda się na nadchodzącą wiosnę i lato bardzo, bardzo. SURÓWKA Z MARCHEWKI Składniki: - 4-5 marchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami 99

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag pieczarek ½ pęczka pietruszki 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz 50 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy

Smaki Ewy
Surówka ze świeżej białej kapusty 50684

Taką surówkę możemy robić przez cały rok, oczywiście najlepiej smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej

Smaki Ewy
Krupnik – zapomniana zupa 135

Przez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a  jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć w wielu książkach kuchni polskiej, szczególnie w tych starszych. Zdaję sobie sprawę, że krupnik ma licznych przeciwników, a niektórym kojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam...  Mimo

Smaki Ewy
Surówka z selera z rodzynkami 219

Cóż powiedzieć można o surówce selera, na pewno jest zdrowa, smaczna i tania. I oczywiście jest nieskomplikowana. Sam  seler posiada wiele zalet, dużo mikroelementów, niski indeks glikemiczny, a na jego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada.  Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier

Smaki Ewy
Chlebem i solą. 237

kuchni i muzyki, prowadzący warsztaty z gotowania, pieczenia w piekarniku i piecu chlebowym. Współpracował z magazynem Usta i Estilo. Od dziesięciu lat  na co dzień zajmuje się zagadnieniem "zdrowej żywności" z dystansem poszukując coraz ciekawszych sezonowych produktów z polskich gospodarstw ograniczających do minimum użycie środków chemicznych.  Prowadzący z cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania