zamówione ale jeszcze do nas nie dotarły. Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi
Kulinarne przygody Gatityczęści kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz
na moim stole...Letnia, zdrowa propozycja deseru zapiekanego w kokilkach. Jeśli masz ochotę na coś w stylu FIT to serdecznie polecam! Deserek jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuję więcej niż 30 minut. Zadowoli niejednego łasucha :D Ja zajadałam się nim na świeżym powietrzu (jak zresztą widać na zdjęciach) Składniki: (na 4 porcję) 80 g kaszy jaglanej, np. Owocowy
Nastoletnie Wypiekanierazy więcej katechin, antyoksydantów i przeciwutleniaczy! Zero słodzików, cukrów i stabilizatorów! Aseptyczne zamykanie bez konserwantów to dowód, że dodawanie chemicznych ekstraktów nie jest konieczne i można stworzyć zdrową alternatywę dla napojów butelkowanych. Herbata #SOTINatural świetnie smakuje i gasi pragnienie. Smakuje naturalnie, nie jak "mrożona herbata", za co wielkie dzięki producentom :) Ponad to oczyszcza organizm z toksyn
Spektrum SmakuMusztardę gruszkową pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa - wtedy szczerze jej nienawidziłam (chociaż nie jestem pewna, czy w ogóle jej próbowałam). Ten przepis jest idealny dla wegetarian, wegan czy zwolenników zdrowej żywności ;) MUSZTARDA Z GRUSZEK Składniki: - ½ kg gruszek - 3 łyżki gorczycy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - ¼ szklanki octu - 2 goździki - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu Przygotowanie: Gruszki pieczemy
Życie zamknięte w smakuproduktem opornym podczas obróbki, bowiem skórę ma bardzo twardą. Przeszkadzać to może zwłaszcza, jeżeli do przerobienia mamy sporą ilość tych owoców. Warto się jednak postarać, bo pigwa jest bardzo zdrowa, no i niezwykle smaczna. ;) KONFITURA Z PIGWY Składniki: - 1,2 kilograma pigwy - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Pigwę obieramy i kroimy - w miarę drobno. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem
Życie zamknięte w smakuDopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry
Życie zamknięte w smakusię oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki
Życie zamknięte w smakus.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tania, zdrowa i prosta w przygotowaniu. A karoten przyda się na nadchodzącą wiosnę i lato bardzo, bardzo. SURÓWKA Z MARCHEWKI Składniki: - 4-5 marchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuSerca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag pieczarek ½ pęczka pietruszki 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz 50 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy
Smaki EwyTaką surówkę możemy robić przez cały rok, oczywiście najlepiej smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej
Smaki EwyPrzez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć w wielu książkach kuchni polskiej, szczególnie w tych starszych. Zdaję sobie sprawę, że krupnik ma licznych przeciwników, a niektórym kojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam... Mimo
Smaki EwyCóż powiedzieć można o surówce selera, na pewno jest zdrowa, smaczna i tania. I oczywiście jest nieskomplikowana. Sam seler posiada wiele zalet, dużo mikroelementów, niski indeks glikemiczny, a na jego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada. Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier
Smaki Ewykuchni i muzyki, prowadzący warsztaty z gotowania, pieczenia w piekarniku i piecu chlebowym. Współpracował z magazynem Usta i Estilo. Od dziesięciu lat na co dzień zajmuje się zagadnieniem "zdrowej żywności" z dystansem poszukując coraz ciekawszych sezonowych produktów z polskich gospodarstw ograniczających do minimum użycie środków chemicznych. Prowadzący z cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania
KUCHARNIA