zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:401/734)

Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej 157

Publikuję dziś kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Szybka i zdrowa zapiekanka to idealna propozycja na obiad lub kolację. Polecam!   Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej  Składniki: 400 g kaszy jaglanej, czerwona papryka, żółta papryka, czerwona cebula, por, puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, masło. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warzywa myjemy

paapilotkaa
KONKURS!!! Do wygrania OLEJ KOKOSOWY Coco Farm 154

łącząc się z tlenem w powietrzu  jełczeją, olej kokosowy ma naturalną odporność na utlenianie. Oprócz walorów kulinarnych może być stosowany również w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Pomaga utrzymać zdrową skórę i młodzieńczy wygląd. Olej kokosowy Coco Farm  podczas smażenia osiąga blisko dwukrotnie wyższą temperaturę, niż popularne oleje. Wpływa to pozytywnie na jakość potraw. Wyższa temperatura zapewnia bezpieczniejsze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z kaszą jaglaną, wędzonym łososiem i oliwkami 178

Kolejny przepis na bardzo smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Jest to idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Kasza jaglana to samo zdrowie. Zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Posiada mało skrobi, za to bardzo dużo przyswajanego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi. Dla mnie największą wartością jest to, że jest lekkostrawna

Pan i Pani Smith w kuchni
Kolacja na słodko 148

Wakacje powoli dobiegają końca. Słońce będzie nas krócej rozpieszczać. Będzie co raz mniej kolorowo i ciepło. Póki jednak trwa ...i trwa...zrobiłam dzieciom -i nie tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl na dobranoc 170

To pyszny koktajl ,idealny na dobranoc! Dobry również...na dzień dobry! Oczyszczający, bo gdy wypijecie wieczorem, to na drugi dzień wstaniecie jak nowi! Składniki -Natka pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Cezar .Po mojemu. 612

Coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Staramy się wzbogacać dietę jak największą ilością warzyw i owoców. Jednocześnie na przygotowanie jedzenia, zwłaszcza obiadu, mamy

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka. Prosto, bez sensacji 172

nazwa tego zioła to „Bohenkraut”, czyli dosłownie „ziele fasoli”. Jedna z substancji obecnych w tej roślinie naturalnie wspomaga procesy trawienia, które jak doskonale wszyscy wiemy- i u zdrowych osób po spożyciu roślin strączkowych bywają problemem. Fasolkę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby zaglądamy do garnka i dolewamy wody. Gotowanie namoczonej fasolki zajmuje około

Karo in the Kitchen
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 207

Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy(...)około 7 minutach, pozostały ładne w kolorze i chrupkie. Usmażyłam szybko jajo sadzone, warzywa polałam sosem. Lubię proste rzeczy, które razem smakują tak dobrze. A jaki jest Wasz ulubiony, zdrowy sposób na szparagi? SKŁADNIKI pęczek zielonych szparagów pół kalafiora 2 żółtka 120g rozpuszczonego masła, najlepiej klarowanego ½ łyżeczki musztardy Dijon łyżka soku z cytryny lub białego, wytrawnego wina 1/3- ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 316

Wiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu

Karo in the Kitchen
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 202

lepsza paczkowana kawa ze sklepu, ale na pewno dostaniecie idealną w kawiarni i palarni kawy (we Wrocławiu np. w sklepie Thibo czy w Cafe Borówka) albo w sklepie ze zdrową żywnością (kawa BIO). Proporcja to 1:3 – na pół szklanki świeżo zmielonej kawy weźcie 1,5 szklanki niegazowanej, niskosodowej wody mineralnej. Wlejcie wodę w szeroką karafkę lub do słoika

Karo in the Kitchen
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 145

prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały

Karo in the Kitchen
Gdy życie daje ci cytryny – rób lemoniadę! Prawdziwa lemoniada cytrynowa 181

dzisiaj kawę czy colę, mieli świeży sok cytrynowy rozcieńczony wodą i dosłodzony cukrem, pakowany w małe, poręczne butelki.   Jeśli tylko nie przeholujecie z ilością cukru – lemoniada jest super zdrowa. Nie tylko świetnie ochładza podczas upałów, ale i oczyszcza organizm z toksyn, wyrównuje gospodarkę elektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Zaczynamy jej przygotowanie

Karo in the Kitchen
Kotlety rybne z kaszą bulgur 153

Nietypowe kotlety rybne. A dlaczego nietypowe ? A dlatego, że są one z dodatkiem kaszy bulgur. Kasza ta jest smaczna i zdrowa ale z praktyki wiem, że nie wszystkie dzieci lubią kasze. Ja swojemu młodszemu synkowi przemyciłam ją właśnie w mielonych kotletach rybnych. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Legumi 156

We Włoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy) 181

skończenia składników. Wierzch pokrywamy sosem i posypujemy serem. 7. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni. Jak podoba Wam się taka zdrowa modyfikacja? Ja uważam, że jest to świetna alternatywa dla klasycznej lasange. Idealnie nadaje się na letni obiad. Można dodać do niej sezonowe warzywa i przemycić nieco bogatych w białko

two broke sisters

Proponowane wyszukiwania