zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:397/734)

Kombucha - Grzybek herbaciany 173

Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie. Przepis na napój z kombuchy Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada: Niezbędne składniki: jedna zdrowa kultura Kombuchy (kombuczy) w postaci grzyba; zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji; 70-100 gram cukru na każdy litr płynu

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti ai funghi e mascarpone 131

Nadszedł mój upragniony tydzień, wyczekiwany tydzień w Lidl. Tydzień włoski. Na jesienną i deszczową pogodę, to jedyne lekarstwo. To zdrowa recepta na przedłużenie wakacji we włoskim stylu. Włoskie biesiady znane są na całym świecie. Znane z prostoty i wyrafinowanego smaku, znane z kunsztownych i aromatycznych dodatków. Dziś na obiad polecam typowo wakacyjne danie. Danie bez stresu i niepotrzebnego stania

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 246

rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym.  Mimo

Mia Cucina Sofieta
Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 217

Zamykamy klipsem. I tu kończy się nasze tytułowe 10 minut ;) Warzywa muszą się piec ok 50 minut w temp. 170-180 stopni. Po tym czasie nasza aromatyczna, kolorowa i zdrowa kolacja jest już naprawdę gotowa. Gorące warzywa można posypać garścią drobno startego sera. Pyszne to. Proste. Bez zachodu. Warto czasem zjeść taką kolację. Same warzywa, a można się najeść

Kuchnia po mojemu
Rosół z indyka 173

wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas  rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa kalafiorowa na otrębach 88

Dietetyczna, zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i ugotować. Z masła i otrąb przygotować zasmażkę, rozprowadzić wodą z kalafiora, dodać do zupy i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś z warzywami i pesto 174

razem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić

Kulinarna Pokusa
Top września - najpopularniejsze przepisy ! 165

przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało:  9. Lekkie serowo-jogurtowe placuszki 8. Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami 7. Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową

Słodkie okruszki
Suszenie warzyw i owoców - przybory kuchenne 185

będziemy zimą suszyć truskawek,  byłoby to bezsensowne choćby z powodów ekonomicznych, ale cena bananów, pomarańczy czy mango nie podlega sezonowo dużym zmianom, a także owoce egzotyczne mogą stanowić zdrową przekąskę. Wiele moich Koleżanek ma jednak problem z wyborem sprzętu. Postaram się więc pokrótce napisać, czego używam przygotowując owoce i warzywa do suszenia. Suszarka - kupując ten sprzęt warto zwrócić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 112

ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek

Food Square
Pieczony łosoś na brokułowym puree 189

Na piątkowy obiad idealny będzie pieczony łosoś z dodatkiem brokułowego puree. Polecam, jest to lekki i smaczny obiad :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Prosta kokosowa szarlotka sypana 196

jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie miejcie wyrzutów sumienia - to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!). Składniki (12 porcji 8,5x8 cm) Suche 100 g ksylitolu (1/2 szklanki) 120 g mąki kokosowej

Powiedz dietom nie
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 183

gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.  Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2 litry wody 1 duża cebula

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zrobić zakwas z buraków ? 213

jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem(...)bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sznycle z szynki z aronią 206

Zalet aronii nie muszę nikomu wymieniać, bo przecież wiecie doskonale, że jest bardzo zdrowa.  W Polsce zaś, w wersji wytrawnej, aronię stosuje się głównie w postaci konfitury do mięs.  Ja jednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii. Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania