jestem jedynym blogerem, wśród 20 kobiet, żałował że nie ma bloga ;) Podzieliliśmy się na cztery grupy i robiliśmy w każdej inne dania. Trafiłem do grupy z Angeliną z Trener Zdrowej Diety , Martą z Kolorowo-Torcikowo i Edytą z Pasja Smaku . Do przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami
Parowar FacetaZaskocz swoich gości i podaj im przekąski w niepowtarzalnych miseczkach owocowych. Taka dekoracja jest smaczna i zdrowa a do tego wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Składniki: 4 twarde jabłka Około 400 g mieszanki dowolnych owoców ( banany, mandarynki, winogron, kiwi) Sok z cytryny 4 wykałaczki Wykonanie: Na każdym jabłku robimy nacięcia promieniście do ogonka. Nacięcia robimy zagłębiając nóż
Podróż w kulinariapodarowała swoje produkty. Krótko o historii Olejowy Raj to młoda firma założona przez Kamilę Zubrycką. Jej pasja połączona z zaangażowaniem przerodziła się w biznes. Zainteresowanie aktywnością fizyczną jak i zdrową … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykanapka to prosta i szybka propozycja śniadaniowa. Sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Miłe rozpoczęcie dnia… Potrzebne: 1 jabłko 3 kawałki selera naciowego 1 zielona papryka 3 cebulki szalotki pół fenkuła (kopru włoskiego) 4 mini ogórki garść natki pietruszki kremowy biały serek (ja użyłem serek Twój Smak z Piątnicy) nasiona czarnego sezamu... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcukres jesienno-zimowy oznacza dla mnie jedno… Powrót do ciepłych śniadań! Kiedyś wręcz uzależniona byłam od owsianek – to była pierwsza faza mojej przygody ze zdrowym odżywianiem. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową, rezygnacji z porannych owsianek bałam się najbardziej. Paradoksalnie to właśnie rezygnacja z glutenu umożliwiła mi poznanie nowych smaków, w tym bezglutenowych kasz. Takim sposobem zakochałam się
Fill The Bowlsklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki. Składniki: 3 kilogramy czerwonej kapusty 60 gram soli Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych
Bajeczna Kuchniakaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych
Bajeczna Kuchniatylko i wyłączcie mięsne, jesteśmy w stanie zrobić w wersji wegetariańskiej. Wymaga to tylko otworzenia się na nowości i poszerzenia horyzontów. Coraz częściej przekonujemy się jak wielkie znaczenie ma zdrowa dieta dla utrzymania naszego organizmu w dobrej kondycji. Coraz więcej badań potwierdza nam, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Nie namawiam tutaj do przejścia
Pyza i Surówkasobie upodobałam tak bardzo, że obok pomidorówki są najbardziej częstymi gośćmi na stole. Dlaczego je tak lubię? Bardzo odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki
ChilliJemypieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą. 7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute
Słodkie okruszkiNigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy
Milion Smakówpikantne i kminkowe, bardzo chrupiące. Można oczywiście smak dostosować do swoich upodobań, mogą być bardzo pikantne, ziołowe, albo obsypane morską solą. Polecam, szczególnie, że jest to przekąska, może nie zdrowa, ale złożona ze składników, które doskonale znamy...dużo lepsza niż chipsy i tym podobne. Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g margaryny 300 g żółtego sera sól łyżeczka pieprzu
na moim stole...zajmuje nie więcej jak kilkadziesiąt minut, potem wystarczy cieszyć się zapasami przez co najmniej kilka dni! Wystarczy zalać ją mlekiem, dodać jogurt i np. świeże owoce, by cieszyć się zdrowym, szybkim i pożywnym śniadaniem. W domowej granoli fajne jest to, że możesz ją do woli modyfikować. Stworzyć bazowy przepis, który za każdym razem można urozmaicać innym dodatkiem - pestkami, ziarnami
Moje Qulinariajemy, częstujemy się wzajemnie i pożyczamy sobie książki o kuchennej tematyce. Bezpośrednio współpracuję z dwójką wegetarian więc o wołowinie z nimi raczej nie pogadam ale o jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś
Dzieje kuchennej Wiewióry