zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:265/734)

TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 197

śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E  II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E  I Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Kuchnia Ellie
Sałatka ryżowa z kalmarami 182

przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin z grupy B oraz jodu, selenu i fluoru. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu, grilluje lub dusi. Można z nich zrobić zupę, nafaszerować albo dodać do różnorodnych sałatek. Sałatka ryżowa z kalmarami. Składniki

mojewypiekiinietylko
"Sosik mega" 174

czosnek i wyciskamy wszystkie ząbki przez praskę. Ostatnio wyczytałam, że żeby czosnek osiągnął maksimum swoich magiczno-zdrowotnych właściwości należy go zgnieść 10 minut przed użyciem. Podobno wtedy wszystkie zdrowe związki chemiczne mają czas się połączyć. Warto spróbować, prawda? Do gotującego się sosu wrzucamy przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i dolewamy ocet. Gotujemy jeszcze 30 minut na średnim

les mirabelles
Curry z klopsikami indyczymi i mieszanka warzyw 179

sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się bardzo ciekawe. A klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Użyłam warzyw na patelnie firmy Poltino . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 230

mogę takiego pólka mieć na własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe

karmelowy
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 272

mogą być bardzo pożywne, np. za sprawą dodatku wartościowego jarmużu. Kombinacji może być wiele, ale warto zapamiętać kilka wskazówek, dzięki którym nasze koktajle będą nie tylko pyszne i zdrowe, ale również gładkie, kremowe i delikatne. 1. Konsystencja Owocami zapewniającymi kremową konsystencję są m.in. banany, mango czy awokado. Jeśli dodatkowo najpierw je zamrozimy, efekt będzie jeszcze lepszy. Mrozić możemy

Ratunku obiad
Makaron po chińsku z wieprzowiną 321

męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest zdrowe Składniki: Makaron  (u mnie tagiatele Lubella ale może być np. ryżowy lub pad thai) 1 czerwona papryka 2 średnie cebule 1/2 szklanki zielonego groszku 1 puszka ananasa 1 polędwiczka

W kuchennej krainie
Brownies z kaszy jaglanej 240

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy jaglanej

Mała Cukierenka
Recenzja książki "Gotuj z dzieckiem" 165

dzieci, które do tej pory nieszczególnie interesowały się kuchnią, ale także pomogą usamodzielnić się tym maluchom, które garną się do gotowania :) Takie wspólne gotowanie świetnie rozwija wyobraźnię oraz zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Poza tym dzieci chętniej próbują nowych smaków podczas samodzielnego przygotowywania posiłków. Książka bardzo nam przypadła do gustu i gorąco ją polecam

Z miłości do słodkości
Żywność ekologiczna #1 - jak nie dać się nabrać? 282

Wraz z modą na zdrowe odżywianie nadeszła moda na żywność ekologiczną. Sklepowe półki mają do zaoferowania coraz więcej, a nam konsumentom coraz trudniej się w tym odnaleźć. Nasuwa się pytanie, czy na pewno potrafimy odróżnić prawdziwy ekoprodukt od tego, który tylko się pod niego podszywa? Wbrew pozorom bardzo łatwo się nabrać na podróbki typu "bio", "organic" czy "natural

Powiedz dietom nie
Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru. 290

Dziś polecam Wam na śniadanie pyszny i zdrowy otrębowy omlet jabłkowy (bez mąki i cukru). Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie śniadanie zaspokoi głód i doda Wam energii na początek dnia. Przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie. Polecam i życzę Wam miłego i smacznego dnia Składniki: 1 całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław

Słodkie okruszki
Guacamole 143

uwagę na takie dodatki, które nie będą maskowały smaku awokado, a raczej z nim współgrały. Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy. Zastosowań dla guacamole

Blendman
Bigos z cukinii 102

warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami, będą lekkie i zdrowe. Do przygotowania około 4 solidnych porcji potrzebujemy: 4 średnich, młodych cukinii, około 1 kg- dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej

Pichceniomania
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 278

kupiliśmy szponder – jest stosunkowo tanim kawałkiem wołowiny, można go długo dusić, a do tego zawiera kości, które przydadzą się do zrobienia wywaru (zamiast wrzucać sztuczne i pełne niezdrowych składników kostki wołowe). Możecie też kupić goleń, łopatkę czy rozbratel. Warto zapytać w sklepie, który kawałek polecają do długiego gotowania – no i kupować mięcho w sprawdzonych miejscach. 1. BOCZEK

Nerds Kitchen
Fasolka konserwowa MEXICO! 281

niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po prostu modne, dlaczego? Bo jest zdrowe, bo co raz bardziej zwracamy (na szczęście) uwagę na to co jemy, skąd pochodzi, i jaki ma skład- ba nawet zaglądamy na etykiety! Pamiętam kochani jak jeszcze w czasie

SMYKWKUCHNI