zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:269/734)

Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 175

Po raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle  jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatar śledziowy 205

Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 203

Łosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 257

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 207

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanowe kulki 170

Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym 203

 Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad.Bardzo łatwe do przygotowania,super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę-naleśniki można usmażyć na zapas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 172

Köttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ocet winny z pestkami granatu-Granatapfel-Essig 157

Ocet winny - niezbędny składnik wszystkich sałatek.Różne smaki octu można uzyskać dodając świeże zioła,owoce lub warzywa.Octy aromatyzowane najlepiej sporządzać na bazie octu winnego.Proporcje składników zależą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowy sernik królewski 201

Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowa pasta kanapkowa 192

Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaczne gofry waniliowe 167

Bardzo smaczne,delikatne i chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 186

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta słonecznikowa do chleba 178

sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne, a właściwie są nijakie(...)charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika10–15 suszonych pomidorów w oliwie1 cebula1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii2-3 łyżki oliwy

UgotujmyTo.pl
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 281

ciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony