bardzo dobrym położeniu, na samym starym rynku - zaraz koło Wierzynka ! Wchodząc do środka przechodzimy przez pierwszą część restauracji, na końcu której znajduje się duży przyciągający wzrok bar, a zaraz za szklanymi drzwiami rozpoczyna się druga część restauracji - jasna, przestronna, z zielenią i otwartą kuchnią. Jesteśmy bardzo ciekawi jak wygląda to miejsce wieczorem, kiedy wśród zieleni zapalają się nastrojowe(...)pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał jak ma być
Plate of Joyinni zdecydują się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię grillową(...)doznania smakowe, a w żołądku przyjemnie pełno i lekko zarazem. Wystarczy dobrać odpowiednie wino i świece (u mnie w wersji na co dzień - z piwkiem). Smaczne pożegnanie roku gotowe. Zaraz, zaraz ... przede wszystkim należy zadbać o czynniki mniej doczesne - mianowicie pamiętać by atmosferę i dobry nastrój z wybrankiem wieczoru stworzyć, a dopiero wtedy niezapomniane chwile gotowe
Kuchnia po mojemuWŁOSKI SOS GRZYBOWY 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 grzybowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 1/2 wołowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 500g świeżych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków- może być więcej) (nasze!) pęczek świeżego rozmarynu (łyżka posiekanego) (nasz!) czubata łyżka miękkiego masła czubata łyżka mąki Cebulę kroimy(...)bardzo często występuje we Włoszech jako sycący dodatek do potraw, w roli w jakiej my używamy zazwyczaj ziemniaków. W sklepach można kupić gotowe mieszanki z przyprawami. Można ją jeść zaraz po przyrządzeniu w formie kleistej papki, albo jeszcze gorącą dać do płaskiego naczynia, mocno wygładzić i poczekać. Kiedy ostygnie kroi się ją w plastry i podsmaża albo grilluje. Zrobiłam
les mirabellesczekoladzie ma np. ok 205 kcal, a ja tak bardzo kochałem słodycze. Postanowiłem to wszystko wyeliminować. Głównie zrezygnowałem z: soli, oleju, smażonych potraw, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów, mięsa wołowego i wieprzowego, białe pieczywo innych produktów dosładzanych lub wysoko-przetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść?Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych(...)przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest 5 posiłków dziennie.ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej o wolny czas)Tutaj można zjeść sporo kalorii, ponieważ organizm to przez cały dzień spali. Jest to najważniejszy posiłek dnia, z racji tego
All My Fit Lifepieprz 1. Grzyby moczymy w w szklance wody i mleka (pół na pół) przez około godzinę. Po tym czasie cedzimy je na sitku, następnie gotujemy przez kwadrans w wywarze wołowym. Cebulę siekamy bardzo, bardzo drobno i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby odcedzamy, kroimy w malusieńką kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dorzucamy je do zeszklonej na patelni(...)jeszcze ok. 3 minut. Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą
Kuchenna Kontrrewolucyasię, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli i marchewki powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo) 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów (ja używam całych, ze względu(...)dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami, ale i bez nich prezentuje się doskonale. Mój P. wszystkim zachwala ten makaron. Ja też bardzo go lubię i sama
Ratunku obiadprzypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut. Dorzucamy pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko(...)bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir
Karo in the Kitchenmięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i prostota wykonania. Sałatka ze stekiem, z włoskim sosem proszę Państwa. Zaraz pora zrzucić z karku zimowe ciuchy! Stek doprowadzamy do temperatury pokojowej, osuszamy z wierzchu papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron cienko oliwą lub olejem, pieprzymy. Smażymy na mono rozgrzanej(...)jędrna. Jeśli chcecie zabrać sałatę ze sobą do pracy albo na piknik – sos koniecznie zabierzcie w osobnym pojemniku, nie mieszajcie go z sałatą. SKŁADNIKI 1 porządny stek z łaty wołowej (bavette) lub z antrykotu (ribeye) 1 łyżeczka oleju/oliwy do smażenia sól świeżo mielony pieprz 3 garście mieszanki sałat 1 garść roszponki 1 kulka sera mozzarella 1 szalotka bananowa
Karo in the Kitchensmaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie(...)złoto:)) I zostawiam was z tym obiadem, a ja pędzę przywdziać kalosze i poogarniać ogród. Dobrze mi to zrobi, bo na jesienne melancholie nie ma to jak machanie widłami. Zaraz nabiorę rumieńców i, zamiast słuchać jakiegoś smętnego London Grammar, włączę coś pełnego energii. Miłego piątku
les mirabellesMama odpoczywa po naszych odwiedzinach. A właściwie to tylko moje pobożne życzenie. Ta kobieta nie umie usiedzieć w miejscu. Zawsze ma coś do zrobienia, a jak nie ma to zaraz sobie znajdzie. Prosiłam przed naszym przyjazdem, żeby nic specjalnego nie szykowała, żeby nie sprzątała bo i tak nasze stado brudu naniesie milion razy kręcąc się między dworem a domem(...)Bywa, że każdy je co innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel
Kuchnia po mojemupatelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego(...)przyprawami i oliwą, a na koniec dorzucamy posiekany koperek. Tarator dobrze jest przygotować równorzędnie z mięsem na kjufteta, by odstał swoje w lodówce, a podawać zimny w oddzielnym naczyniu zaraz po usmażeniu mięsa
Kuchenna Kontrrewolucyaświyżego ananasa 500 g kiszonyj kapusty 0,5 szklōnki łoleju 16 połra łeżek masła klarowanego 2 zōmbki czosku 2 łeżki kōncyntratu ze tōmatōw 17 1 szklōnka buliōnu wołowego lampka czerwōnego wina 1-2 łeżki sezamu trocha mōnki 18 Prziprawy: 1 łyżeczka słodki papryki 1 łyżeczka ostryj papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka kminku sōl i pieprz Ananasa łobiercie- nojlepi nojprzōd(...)inny 9 przecież 10 kiszona 11 jej 12 daje 13 mięsa 14 może 15 boczku wędzonego 16 oleju 17 pomidorów 18 mąki 19 obciąć 20 połowę 21 połowa 22 zaraz 23 zgubi 24 dom 25 nikt 26 przerzucajcie 27 dużego 28 pokrojoną 29 gdyby 30 była 31 przepłukać 32 będzie miękkie 33 posypać 34 położycie
Chop w kuchniGotuj sprytnie jak Jamie„. To już jego piętnasta książka. Uważamy, że jest to jedna z najlepszych pozycji książkowych o gotowaniu dostępnych w księgarniach, nie tylko tego autora. Zaraz dowiecie się dlaczego.Mottem przewodnim książki jest hasło: „mądrze kupować, gotować z głową, nie wyrzucać resztek„.Książka rozpoczyna się od rozdziału „Kupuj mądrze„, w którym dowiesz się(...)sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy przepisami). To kulinarne podstawy (wielu
WojnaNaSmaki.plcytryn i trochę czasu. Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka jest w nieco unowocześnionej wersji Jamiego Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności(...)rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy
Chilli Czosnek i Oliwaważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza(...)kiełbasy do garnka z gorącą wodą i sparzamy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęsważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza(...)kiełbasy do garnka z gorącą wodą i sparzamy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęsSprawdź inne wyszukiwania: