ważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza(...)kiełbasy do garnka z gorącą wodą i sparzamy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęsważny jest wybór mięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza(...)kiełbasy do garnka z gorącą wodą i sparzamy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej
OstryKęsobok mnie)... St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina Pierwsze wrażenia Biało, przestronnie, schludnie, kurczę - po prostu ładnie tu. Stoły nienagannie nakryte, zastawa i szkło czyste - jakby zaraz miało przyjść wielu gości na jakąś uroczystość. W bardzo wysokim, jak na restaurację, budynku ulokowano także stoły na antresoli / przestronnym balkonie. Skromna lada barowa nie rzuca się w oczy(...)jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu. Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut
Right Behind The KitchenSierra Nevada znajduje się najwyższy szczyt kontynentalnych stanów, Mount Whitney o wysokości 4421 metrów n.p.m. oraz kilkanaście lodowców. Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce. W większości stanu panuje klimat subtropikalno-śródziemnomorski z łagodnymi, deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami. Chłodny Prąd Kalifornijski często powoduje latem tworzenie się mgieł w pobliżu(...)dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej. Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka). Syrah Do dań
królestwo garówprzepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera(...)małej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy
Chilli Czosnek i OliwaZaraz po Lublinie i Nałęczowie przyszedł czas na relację z naszego stołowania się w Kazimierzu Dolnym. Swoją drogą nie wiem, jak to się stało, że dotąd żadne z nas w tym urokliwym miasteczku nie było! Trafiliśmy na cudowną pogodę - wrześniowe 22-26 stopni, słoneczko i delikatny wiatr - cudnie, po prostu cudnie! A do tego obłędne jedzenie, którego mogliśmy popróbować(...)był zadowolony. Była ona również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził z Włoch, wyemigrował do USA zaraz po pierwszej wojnie światowej, w 1924 roku był mieszkańcem meksykańskiej Tijuany i właścicielem restauracji tamże (a to po to, żeby obejść amerykańską prohibicję i żeby klienci mogli popić dania(...)żeby łatwo było wziąć liść w palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać 5-7 dni. JAK TO ROBIŁ CAESAR Caesar
Karo in the Kitchenznajdziecie linki do przepisów. Bloga Asi znajdziecie pod adresem: smakhiszpanii.blogspot.com . Z: W Hiszpanii mieszkasz już 10 lat. Jak to się stało, że tam wyjechałaś? A: Wyjechałam do Hiszpanii zaraz po skończeniu studiów, czyli już ponad 10 lat temu. Początkowo miał to być wyjazd na kilka miesięcy, żeby nauczyć się języka, potem miałam w planach wybrać się do Anglii(...)hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego
Chilli Czosnek i Oliwasię w zastraszającym tempie pewna grupa ludzi postanawia żywić się jedzeniem ze śmietnika. Porażający obraz tego, co można znaleźć w kontenerach amerykańskich supermarketów! Gdy wydobędziesz z kontenera befsztyk wołowy, młode brokuły i ziemniaki, po czym je zjesz - a okazuje się, że smakują świetnie i na dodatek są pełnowartościowe - zaczynasz głębiej zastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec(...)otwiera się nowa restauracja, gdzie właścicielem jest krytyk, a Carl Casper króluje w kuchni, mając całkowicie wolną rękę. Ohoho, to był film! Chyba jeden z lepszych, najlepszy zaraz po "Czekoladzie"! Wywarł na mnie dobre wrażenie. CO tu więcej pisać - koniecznie obejrzyjcie, a na pewno się nie zawiedziecie! Dzień 20. " KUCHARZ, ZŁODZIEJ, JEGO ŻONA I JEJ KOCHANKA
W kuchni Karmel-itkiSprawdź inne wyszukiwania: