80 dag ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego
Świat Domowej KuchniZostało trochę ugotowanych ziemniaków..no i miałam zrobić placki..ale w necie wyszperałam że z gotowanych ziemniaków można zrobić pizzerinki,no i oczywiście musiałam wypróbować. 40
Moje domowe kucharzenieChrupiące ziemniaki z piekarnika... Alternatywa dla frytek, nie tłuste ziemniaki w smaku Waszych ulubionych przypraw. Składniki: ziemniaki sól papryka słodka i ostra tymianek czosnek oliwa
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania
Pobite gary Barbaryziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium
Moniki SmakołykiPyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż wtedy ich grubość będzie jednakowa. Zapiekanka może być wyższa lub niższa w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 4 porcje): 500 gram obranych ziemniaków 1/2 szklanki śmietany 36% 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła
Mango PapajaPyszna zapiekanka z sosem pieczarkowym. Mało składnikowa i nieskomplikowana. Smak mojego dzieciństwa. Składniki 5 ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 8-10 pieczarek 1 łyżka śmietanki 30 % 1 łyżka mąki … Czytaj dalej Zapiekanka z sosem pieczarkowym
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej(...)odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się
Lamarida.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenmargaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad
Świat Domowej KuchniZapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania. Składniki: ½ kg ziemniaków(...)cebula 1 marchew 1 pietruszka ¼ szklanki mleka 4 łyżki masła 400 - 500 g filerów rybnych ser żółty do posypania zapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz 1 liść laurowy gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą
Mama Gotujecałej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą(...)tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkiTaka zapiekanka jest bardzo smaczna, syta, a w dodatku tania ( czasami wystarczy nam opróżnienie lodówki z resztek wędlin ). Teraz brokułowe drzewka są bardzo tanie wiec jeść je możemy do woli pod rożną postacią. Na 3-4 osoby: 6 średnich ziemniaczków 1 brokuł (nie za duże drzewko) 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone 6 plasterków boczku lub kawałek boczku 1/2 główki(...)ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł. Na sam koniec mieszamy jajka wraz z przyprawami oraz jogurtem i polewamy tym naszą przyszłą zapiekankę. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 min ( wszystko zależy od twardości ziemniaków ) 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem
Gotowanie...to proste !komisji śledczej w sprawie Amber Gold), ostatni nasz monarcha, w zaproszeniu na słynne obiady czwartkowe zamieszczał zapowiedź “dziś ziemniaki”, goście tym bardziej ochoczo ruszali na biesiadę. W innych krajach, Niemczech, czy na Wyspach Brytyjskich, ziemniak traktowano jako warzywo biedoty. Do Europy ziemniak trafił w XVI w. jednak upowszechnił się dopiero dwa wieki później. Pierwsze wzmianki o cottage pie pochodzą(...)jeszcze informacja odnośnie nazwy. Przez długo czas zapiekanka nazywała się cottage pie. Podstawę stanowiło dowolne mięso. Później zaczęto dzielić zapiekanki ze względu na rodzaj użytego mięsa. Zrobiona na bazie jagnięciny/baraniny nazywa się sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska. Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, ma w składzie wołowinę. Jest jeszcze jedna wersja zapiekanki – fish pie, czyli z rybą. Składniki
Niedzielny kucharzFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.pl