pomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji. Do tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść. Z kilu prostych
Słodkie okruszkijednak swój sprawdzony sposób na takie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:) Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 50 dag mielonej wołowiny 1 kg ziemniaków 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka) puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki(...)rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili
Pieguskowa Kuchniajutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: ½ kg ziemniaków, 300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 250g boczku wędzonego parzonego, 5 plastrów sera żółtego, 5 łyżek śmietany 18%, tymianek, sól, pieprz, masło(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry. Boczek wędzony kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy
Tradycyjna kuchnia Kasimascarpone połączone z bitą śmietaną. Dziś przepis na idealne puree ziemniaczane, które z pewnością sprawdzi się do tradycyjnych obiadów lub zapiekanek. Puree ziemniaczane – niepowtarzalny smak W puree ziemniaczanym najbardziej lubię ten maślany smak . Same ugotowane ziemniaki posypane koperkiem do obiadu to dla mnie coś strasznego, jem je bardzo rzadko, dlatego najczęściej zamieniam je na ryż, kaszę, makaron albo właśnie
RozdomowionaPrzepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć(...)ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. Gorący s os wylać na zapiekankę
Darcia w kuchniDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)był za gęsty, wlać jeszcze wody. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitwięcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków 1 brokół około 0,5 kg Duża śmietana 30% Łyżka masła Łyżka mąki Kólka sera mozarella Sól, cukier, gałka muszkatałowa Krok po Kroku 1 Pokrojone w plasterki ziemniaki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut. Następnie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą(...)minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. 4 Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min. Po więcej przepisów
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyStaram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa –
Kuchnia PokoleńWyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej(...)smaku solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia Ewelinymiękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego
My Culinary ArtJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki
Kuchnia PokoleńJedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą. W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania. Przyprawiaj, na zdrowie! Do przyprawiania
Trochę smakuPanowie ( jak sami twierdzą )... Dlatego też dzisiaj prezentujemy pomysł na obiad z kuchni typowo męskiej, czyli zapiekankę. W męskiej kuchni oprócz tego, że ma być smacznie, musi być także prosto, a zarazem pożywnie, postanowiliśmy więc wykorzystać proste produkty, a całe danie oprzeć na ziemniakach i boczku. Zapraszamy na ucztę! SKŁADNIKI: 6 ziemniaków 300 g wędzonego boczku w kawałku(...)wykładamy połowę ziemniaków, połowę włoszczyzny, cały boczek z cebulkę, resztę włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym ( u nas bez ). Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest zostawić zapiekankę do ostygnięcia bez przykrycia na ok. 5 min. Dzięki temu nie będzie się rozpadała
Kuchnia od dwojgazapiekanki pasterskiej (shepard’s pie), ale też do innych domowych sosów, np. al ragu (to już temat na osobny wpis…). Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy Zapiekankę pasterską można zrobić od podstaw, z surowych warzyw, które następnie długo dusimy. Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj(...)charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej * Soli * Pieprzu Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba ugotować, a następnie utłuc, wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste
Niedzielny kucharzzapiekanki pasterskiej (shepard’s pie), ale też do innych domowych sosów, np. al ragu (to już temat na osobny wpis…). Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy Zapiekankę pasterską można zrobić od podstaw, z surowych warzyw, które następnie długo dusimy. Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj(...)charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej * Soli * Pieprzu Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba ugotować, a następnie utłuc, wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste
Niedzielny kucharz