Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.Składniki:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany 30%szczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną. Ziemniaki po ugotowaniu są potłuczone i przyprawione, przez co zapiekanka ma całkiem inny smak. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 dkg płatków kukurydzianych 3 jajka 100 ml śmietany Gałka muszkatołowa (odrobine -ja świeżo tarłam) oregano, sól, pieprz(...)masła Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption] Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy
Pomysłowa kuchniaPyszne danie, bardzo proste w wykonaniu. Mięso indyka pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do miski. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, oregano. Czosnek obrać
Kuchnia Pokoleńsię z Wami podzielę Zapiekane ziemniaki w śmietanie to prawdziwa bomba! Nie wymagają żadnych dodatkowych sosów, czy dipów. Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka się w mleku
PatiGotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem. Zapiekanka jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebowali: użyła naczynia żaroodpornego o wymiarach 34 cm x 22 cm około 600 g piersi z kurczaka około 1,5 kg ziemniaków około 400 g papryki (najlepiej czerwonej) 1 cebula (około 100 g) 3 jajka(...)mieszam. Na koniec dodaję ser i mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Na dnie naczynia układam około 2/3 ziemniaków, tak jak dachówkę. Na ziemniaki nakładam kurczaka z papryką. Na górę układam pozostałe ziemniaki i polewam sosem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut, tak aby góra
Uwaga Babcia Gotujeminut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli(...)odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę. Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam
Bazując na smakuopłaca się poświęcić kilkadziesiąt minut na tak pyszne danie, które może stanowić bardzo treściwy obiad. Zapiekankę serwujemy na ciepło i w zasadzie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Może ewentualnie szklankę maślanki lub zsiadłego mleka. Nie spotkałam osoby, której zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków by nie smakowała. Zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić zapiekankę, możecie również zasubskrybować mój kanał(...)trochę większe, przekrajemy na pół). Całość polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy porwaną na małe kawałki mozzarellą. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut. [caption id="attachment_7438" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków[/caption] Artykuł Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety zdjecie jakie posiadam nie jest najwyższej jakości, ani nie odzwierciedla smaku zapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano
Kuchnia Pełna Pasjitarce w plasterki średniej grubości. Śmietanę mieszamy z wodą oraz doprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do śmietany. W formie do zapiekanek układamy plasterki ziemniaków (na dno możemy dać te najmniejsze plasterki lub nieudane, natomiast na sam wierzch pozostawiamy duże ładne plasterki). Na ziemniaki układamy ½ kiełbasy z cebulą. Polewamy częścią mieszanki śmietanowej. Układamy(...)ponownie ziemniaki, pozostałą część kiełbasy z cebulką, polewamy pozostałą śmietaną. Na wierzch układamy ziemniaki.* Zapiekamy około 30 minut w temp 200 stopni. Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki z wierzchu będą miękkie i ładnie przyrumienione. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki. Smacznego. *Jeśli mamy mniejszą formę lub pozostały nam składniki możemy ułożyć więcej warstw zapiekanki
Kolizje Smakówskładniki: 1000 g ziemniaków 2-3 ogórki kiszone 1 duża papryka 2 średnie cebule 250 g kiełbasy 2 pomidory 200-250 g sera żółtego (ulubionego do
Domowy Smak Jedzeniaodrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje. Moja dzisiejsza zapiekanka powstała z kilku ziemniaków, cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt nie chciał jej na kanapki. Przy okazji zauważyłam, ze w moim domu coraz mniej wędlin się je. Wypierają(...)szynki. Zapiekankę przykryć - można do tego użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaNastępny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo
Kuchnia PokoleńZapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się(...)całość zgęstnieje do konsystencji sosu. Na koniec dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotowy sos wylej na zapiekankę i posyp serem. Włóż zapiekankę z mięsem, cukinią i ziemniakami do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez 30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Meat
karmelowyżółtego sera. Zapiekanka będzie idealnym daniem, które możecie podać podczas weekendowego obiadu. Przygotowanie składników zajmie Wam jedynie 15 min. Później Wasz piekarnik zrobi resztę. Czas przygotowania 80 min. Składniki na formę do zapiekanki 28 cm x 17 cm x 6 cm Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków 1 duża cebula(...)mieszamy. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą. Na spodzie okładamy warstwę z plastrów ziemniaków, pokrywamy ją sosem śmietanowym z boczkiem i serem. Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą formę, wykańczając zapiekankę warstwą ziemniaków. Na końcu zapiekankę posypuje pozostałym tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 65 min. Ostatnie 15 min. z funkcją termoobiegu. Zapiekankę przed
kulinarnyJa