Dziś zapiekanka ziemniaczana. Lubicie? Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Ziemniaki, boczek, czosnek i ser żółty - czegoż chcieć więcej? Mniaaam! Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag boczku wędzonego w plastrach, 25 dag sera żółtego w kostce, jajko, 2/3 szklanki śmietany 12%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
paapilotkaaarchiwalny, gdyż od kilku dni walczę z gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;)Składniki:- 6 ziemniaków- 2 cebule- 6 pieczarek- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- 2 ząbki czosnku- 100 g startego żółtego sera- 2 kulki mozarelli- 1 jajko - duże opakowanie(...)połowa cebuli. Całość zalewamy połową sosu, a potem znów kadziemy warstwę ziemniaków, pieczarek i cebuli, tym razem jednak dodając wędlinę. Teraz pozostaje już niewiele - wylewamy na zapiekankę resztę sosu, dokładamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry mozarelli. Jak widać, jedna kulka użyta przeze mnie okazała się niewystarczająca, dlatego radzę jednak użyć dwóch :) Teraz pozostaje już tylko włożyć naszą
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast ryżu, czy kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-). Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIWykorzystując zgromadzone z domu ekologiczne cukinie, postanowiłam je spożytkować na pyszną zapiekankę z ziemniakami i dużą ilością sera, która doskonale komponuje się praktycznie z każdym daniem głównym. Poza tym, zazwyczaj można przygotować ją chwilę wcześniej a później wrzucić do piekarnika i przygotowywać w międzyczasie danie właściwe. Pyszna, szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu – czego chcieć więcej? Polecam także moje(...)Umieść cukinię i ziemniaki w większej misce i dopraw do smaku 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i wymieszaj. Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo
karmelowySkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka masła 1/2 kg grzybów leśnych 200 ml mleka 200 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej mandoliną albo w robocie kuchennym). W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 5 minut, wyłożyć(...)rozmaryn. Formę do zapiekania wysmarować łyżką masła. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków i ułożyć ścisłą warstwę. Na to wyłożyć warstwę grzybów, na to znów ziemniaki i zalać wszystko mlekiem ze śmietaną. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło, pokrojone na drobne kawałeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zapiekać zapiekankę 40 minut
Smaczny zeszytwłaśnie zapiekanki od jej imienia . Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso. Prawdziwa gratka - Palce lizać ;) Za praszam! Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa) Składniki: * pieczarki ok.1 kg ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia) ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych(...)pietruszki mała cebulka łyżka margaryny lub oliwy szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie) *ilość składników zależna od tego ile chcemy uzyskać zapiekanki i jak wysokie mają być warstwy Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki). Ser utrzeć na tarce
Tagebuch po polskupopularna zapiekanka, która tradycyjnie składa się z mięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard's pie w wersji wegańskiej. Aby przygotować roślinny odpowiednik tej potrawy wystarczy zamiast mięsa użyć np. zielonej soczewicy i możemy cieszyć się pyszną i sycąca zapiekanką :) Zapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej
wegujemyPyszna zapiekanka - alternatywa dla tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem mielonym. Nazywana przez nas "prymkową zapiekanką", gdyż przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków. Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Składniki: 1. puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól
dobra gospodyni dom wesołym czyniforemce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo słodkie - zatem może to również idealna propozycja na deser? ;) Zapiekanka marchewkowo - ziemniaczana 6 dużych marchewek 5 dużych ziemniaków jedno jajo + 2 białka 2 łyżki mąki żytniej razowej sól, pieprz, czosnek 10 dag sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym
Sajkofanka smakuziemniaków 500 g filetu z dorsza 150 ml śmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości(...)śmietaną. **** Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Sopra disponete il mix di merluzzo e patate. Na wierzch zapiekanki wykładamy pozostał ą część ziemniaków. Doprawiamy sol ą i pieprzem; s krapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Coprite
La grande e la piccola cuocawiesz co zrobić z ziemniaków? Masz już dość tłuczonych gruli, kartofli i pyrek? Zrób proste i mega smaczne quiche z ziemniaków. To doskonały sposób na spożytkowanie pure, jakie zostało ci w lodówce, Danie jest jednak tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu. Zobacz przepis Zapiekane słodkie ziemniaki Aromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać(...)Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Zobacz przepis Zapiekanka makaronowa z camembertem Makaronowy torcik ze spaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw oko, a później kubki smakowe. Zobacz przepis Zapiekanka rybna z cydrem Zapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów
Niedzielny kucharzPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel(...)mieszanka przypraw. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C na funkcji góra-dół. Zapiekankę pieczemy 40 -45 minut, aż zarumieni się z wierzchu. Ja na ostatnie 3 minuty włączyłam funkcję grilla. Wyciągamy
My Culinary ArtZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka(...)mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut).Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę.Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZapiekanka czyli obiad jednogarnkowy. Trochę zachodu z gotowaniem ziemniaków, podsmażeniem mięsa i złożeniem zapiekanki, a później po upieczeniu całości można delektować się pysznym obiadem. Składniki: Ziemniaki – 1 kg ziemniaków – 2 łyżki masła – 2 łyżki śmietany Mięso mielone – 500 g mięsa mielonego z indyka – 1 cebula – 2 łyżki ketchupu
To co kochamOstatnio miałam okazję przygotować dla rodziny wiejską ziemniaczaną zapiekankę. Swojego czasu przygotowywałam takie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej ziemniaków. Mam wówczas pewność, że ziemniaki będą idealnie dopieczone. Dzisiaj dla Was ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem. Mój mąż uwielbia tę wersję. Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków(...)delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki