Zapiekanka z panierowanego bakłażana inspirowana włoską parmigianą. Coś pysznego! Szczerze mam co do bakłażana dosyć neutralny stosunek. Niby go lubię, ale używam w kuchni stosunkowo rzadko, To danie jednak podbiło moje kubki smakowe w 100%. Nawet nie potrafię słowami opisać jak bardzo mi smakowało. Wszystko w nim było dla mnie doskonałe – i smak, i konsystencja, i uczucie sytości(...)wariantach – i jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu, a nawet jako imprezową przekąskę. Serio! Jeżeli szukasz pomysłu na sycący, bezmięsny posiłek, wypróbuj taką zapiekankę z bakłażana. A jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, podaj ją z kurczakiem panierowanym w parmezanie w śmietanowo-parmezanowym sosie. Tak, parmezan dodałam do każdej składowej dania, ale smakowało to po prostu
Smaki Na TalerzuSzukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Zapiekanki na cieście francuskim będą idealnym wyborem! Artykuł Zapiekanki na cieście francuskim pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaFantastyczne zapiekanki, do których można wykorzystać przeróżne dodatki. Baza to jajko, szynka i ser, a reszta wedle uznania. U nas wylądował jeszcze szpinak, który już prosił się o wykorzystanie. Składniki: 10 kromek chleba tostowego keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo) garść szpinaku kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach 3 jajka(...)Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo. 4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia i smakują równie pysznie. Smacznego
Kuchnia domowa AniZapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka, ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: ? 400 g makaronu muszelki ? 300 g szynki w kawałku ? 200 g sera żółtego w kostce ? kilka suszonych pomidorów ? 2 łyżki oliwy ? 200 g kwaśnej śmietany 12% ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki posiekanej natki
To co kochampóźniej nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki
To co kochamZapiekanka to doskonały sposób przyrządzania batatów. Nabierają one dzięki pieczeniu jeszcze więcej naturalnej słodyczy. Bataty mogę jeść bez końca, czy to w formie zupy, frytek, puree, zapiekanki lub sałatki. Dziś przedstawiam pyszny dodatek do dania głównego, albo jako samodzielny wegetariański posiłek, co osobiście bardziej preferuję. Bataty pokrojone zostały w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką, rozmarynem i czosnkiem. Danie to jest
To co kochamZapiekanka czyli obiad jednogarnkowy. Trochę zachodu z gotowaniem ziemniaków, podsmażeniem mięsa i złożeniem zapiekanki, a później po upieczeniu całości można delektować się pysznym obiadem. Składniki: Ziemniaki – 1 kg ziemniaków – 2 łyżki masła – 2 łyżki śmietany Mięso mielone – 500 g mięsa mielonego z indyka – 1 cebula – 2 łyżki ketchupu – sól, pieprz do smaku
To co kochamMini zapiekanki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką i smaczną przekąskę, którą przygotujecie w kilka chwil. Artykuł Mini zapiekanki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudachyba nic lepszego niż pyszne, chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika 😍 Nie robię ich zbyt często ... tylko dlatego, że trudno później się oprzeć, i nie sięgać po kolejną ... i kolejną 😎 Uwielbiam je generalnie z każdym dodatkiem, więc na blogu znajdziecie już sporo propozycji na pyszne domowe zapiekanki. Zapraszam! Składniki: pieczywo (chleb tostowy, bagietka, bułka paryska itp.) 6 jajek ugotowanych
Walijskie PichceniePyszna zapiekanka pod beszamelem. Robiłam ostatnio na kolację, ale sprawdzi się też na obiad. Składniki: 1 brokuł 250 g tortellini (u mnie z serem) 7-8 pieczarek Beszamel: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 50 g masła sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. Brokuła podzielić(...)muszkatołową. 5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć tortellini, brokuła i pieczarki. Wymieszać. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w 180-190*C przez 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu zapiekanki. Smacznego
Kuchnia domowa Animnie wersja z kozim serem: kawałek półtwardego koziego sera koziego 1-2 plasterki wędzonego koziego sera passata pomidorowa (u mnie wersja z bazylią) przyprawa do pizzy i zapiekanek kukurydza 8 plasterków kiszonego ogórka plasterki pieczarek Przygotowanie: Drożdże wyruszamy do ciepłej wody, mieszamy. Do miski dodajemy resztę składników i nasze rozrobione drożdże. Mieszamy wstępnie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Rękę(...)placek smarujemy passatą pomidorową, posypujemy startym kozim serem (można dać go więcej), następnie układamy plasterek ogórka, plasterek pieczarki, kawałek wędzonego sera, kukurydzę i całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek. Nasze pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ładnego zarumienienia. U mnie około 14-16 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy pizzerinki. Smacznego
Słodkie okruszkitylu słodkościach, które ostatnio serwowałam na blogu czas na odmianę i jesienną rozgrzewkę zapiekankową. Jesień i nadchodząca zima to dobry czas na różnego rodzaju zapiekanki warzywne, które można zrobić na szybki obiad albo kolację. W dzisiejszym przepisie połączenie warzyw z pierożkami tortellini. Jest smacznie i kolorowo. ZAPIEKANKA Z TORTELLINI Składniki: 150 g kolorowego tortellini (np.GustoBello Tortellini Tricolore
Bon appetit mon amieZapiekane naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na smaczny obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale jest również łatwy w przygotowaniu. Artykuł Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudachcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku. Składniki : 2 średnie cukinie 4 papryki czerwone 150 g sera mimolette pieprz ziołowy czosnek granulowany sól natka pietruszki olej do smażenia Cukinie pokroić wzdłużna plastry. Plastry cukinii(...)układając je w koncentryczne pierścienie. Całość polać łyżką oliwy. Piec 35 minut w temperaturze 220℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem jeszcze 5 minut z opcją grill. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki i z ugotowaną kaszą gryczaną. ----- Podobne: tawcze grawcze pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek ciasto cukiniowo-ziemniaczane
Weekendy w domu i ogrodzie