Tuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by
Gotuj Sam!Dawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może
Codzienna kuchnia niecodziennaBurgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki
Kuchnia PROzdrowotnaostateczności skorzystałabym ze zwykłej obieraczki do warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam
Bazując na smakuBardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)pieprzem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem i rozmarynem (można też użyć świeżych ziół). Zalewamy kremówką i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Przekładamy plasterki ziemniaków oraz selera. Do warzyw ponownie przelewamy śmietanę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy średniej wielkości klopsiki. Układamy je na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około
Smaki Na Talerzusera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku(...)dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej
Poranek na słodkoBardzo pożywna zapiekanka na bazie ryżu, kurczaka mocno przyprawionego curry, zielonego brokułu, oraz wyrazistego smaku sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny i do tego smaczny obiad. Dobór takich składników sprawia, że jest idealna do przygotowania na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości. Składniki: 750g fileta z kurczaka 450g mrożonych warzyw na patelnię 1 brokuł 200g ryżu 170 żółtego sera klarowane masło
Szalona Kuchnia Ewelinyróżnych dań z makaronami, także zapiekanek. Bardzo smakuje także do klasycznego mielonego z ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe
Zasmakuj Kuchniwarzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 średnia marchewka 1 pomidor śliwkowy 125g twarogu chudego 50g ugotowanego makaronu kokardki 1,5 łyżeczki musztardy Dijon 1 czubata łyżka ketchupu 2 cienkie plastry sera żółtego pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Składniki: Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz
Truskawkowa FiestaPokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoLato się już niestety skończyło, ja jednak nie rozstaję się ze słonecznymi kolorami na talerzu🌞 Przepyszna zapiekanka, która aż kolorem słońca biję po oczach, często bywa
Zdrowie i pysznie na talerzuZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło
Z miłości do słodkościCzas szybko mija, wiosna na szczęście już coraz bliżej. W oczekiwaniu na nią zadowolić musimy się polskimi owocami i warzywami, które są dostępne w sklepach. Dziś
Symfonia Smakówniej ze wszech miar pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie jak przerobię wszystkie przepisy.. Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, marchewką i selerem, z dodatkiem ciągnącej mozzarelli i pomidorów Serves: 6 Ingredients 6-7 łyżek oliwy 1 duży bakłażan 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski. Mozzarelle pokroić w drobną kostką Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku. Formę
Cooking for Emilymnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem.. Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól(...)soczewicy będą pieczarki, które zawierają sporo witamin z grupy B (głównie B1, B2 i B3, ale też kwas foliowy - wit. B9), a także witaminę D, która nie występuje w warzywach. Są też bogate w fosfor, selen, żelazo i miedź. Pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc tak jak soczewica mogą stanowić zamiennik mięsa. Papryka z kolei bogata jest w witaminę
Mama z MotylemPoza tarciem sera na pizze, zapiekanki, do spaghetti tarka sprawdza się również bardzo dobrze do ścierania np. czosnku (jak w dzisiejszym przepisie). Prosta, mała, poręczna. A co poza tarką? U mnie sprawdza się doskonale misa z sitkiem . Przyznam szczerze, że nie widziałam w innych sklepach takiej miski. Idealna do mycia sałaty i innych warzyw. Takie dwa w jednym, które bardzo
Słodkie okruszkiLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiPodczas ostatnich zakupów w moim koszyku wylądowała dynia piżmowa. Akurat ten gatunek dyni jadłam podczas wakacyjnego pobyty w Czechach. W Polsce dynia uważana jest za warzywo
Kasia i jej kobiecy światDodatek piwa do wszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki
sierotka maRysia w kuchni