możecie je pominąć, ale o tofu wędzonym nie zapomnijcie za nic w świecie! Dodatkowo, zamiast świeżego lubczyka możecie użyć estragonu lub innego świeżego zioła (bez skojarzeń : )). Na zdjęciu powyżej, zapiekankę zdobią orzechy włoskie, ale za drugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę(...)Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty jak i buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki
Fill The BowlZapiekane faszerowane naleśniczki Nie da się ukryć, że jestem wielką fanką zapiekanych naleśników, czego z resztą nie trudno się domyślić obserwując ilość przepisów na nie zamieszczonych
Blog z ApetytemSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne
Kuchnia Pełna PasjiCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje
Gospodyni Miejskamoich kiszonek dołączyły kiszone płachetki zwyczajne , nazywane też niemkami, kołpakami lub turkami. Są nieco inne, delikatniejsze, niż kiszone rydze , ale sama nie wiem, które lepsze. Kiszenie , zarówno warzyw jak i grzybów, to doskonały pomysł, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale też lżej strawne niż te duszone czy marynowane. Poza tym bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces kiszenia(...)kiszonki są bardzo zdrowe, nawet te grzybowe. Płachetki to wspaniałe grzyby i mają wiele zastosowań. Świetne są marynowane , ale nadają się doskonale także na zupę, sos czy do zapiekanek. Szkoda, że trafiam na nie tylko na Podlasiu , a bliżej znajdowałam tylko pojedyncze sztuki. Możecie według tego przepisu zakisić też opieńki lub inne grzyby blaszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również będą cieszyć się popularnością. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem(...)przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą
Mojewlasne.plnowymi siłami i pomysłami! Przede wszystkim zaczynam kolejną serię. Było ich już kilka na blogu, między innymi seria z przepisami na domowe lody i sorbety oraz seria z zapiekankami, w obu nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa! Natomiast teraz chciałabym Wam przedstawić kilka naszych ulubionych przepisów na sałatki. Lato to taki piękny warzywno-owocowy czas, kiedy aż grzech nie spróbować nowych(...)się raczyć rodzimymi produktami, a ryneczki aż toną w morzu kolorów, smaków i zapachów. Z radością muszę też stwierdzić, że moja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się
Przepysznik - BLW i nie tylkoNawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek" (J. Child). Trzy miesiące temu polski kraj wzbogacił się o Gizmo. Pamiętam jak kumpel z Norge opowiadał(...)tutejszego obyczaju kiedy młoda mama opuszcza szpital, sąsiadki witają ją rømmegrotem, takim rodzajem zapiekanki. Ja niestety swojego rømmegrota nie miałam, bo rodziłam w Polszy. O, ironio! Dokładnie dziś świat wzbogacił się w małego wikinga, kumpla :) Zbieg okoliczności sprawił, że na obiad "grota" robiłam, tyle że francuskiego, kiedy info dostałam. Symbolicznie dzielę się nim ze szczęśliwymi rodzicami. Sto lat życzę
bastalenaW tym roku postawiłam sobie za cel znacznie ograniczyć mięso w naszej rodzinnej diecie. Ja od początku roku nie jadłam go wcale, ale też nie planuję
WiszniówkaJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na pieczonego kalafiora w całości w sosie śmietanowym z kurkumą . Dzi ś chciałabym podzielić si ę
La grande e la piccola cuocaCykorii nie kojarzyłam mi się jakoś konkretnie z kuchennymi eksperymentami. Do momentu kiedy moja Mama przyrządziła cykorie, owinięte aromatyczną szynką, zapieczone w beszamelowym sosie i
Szybko Tanio Smaczniecukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki i usunięciu miąższu(...)szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie to dodać cukier
Ugotowaćprzepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas na głosowanie(...)ankieta GŁOSOWANIE DO 24.07.2016 DO GODZINY 23:59 1. Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 2. Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką
Tradycyjna KuchniaPrzepis z cyklu: obierz, pokrój, wrzuć i zapiecz :) Składniki: 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 100 gram śmietany 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula biała sól
Tradycyjna Kuchnia