Czas szybko mija, wiosna na szczęście już coraz bliżej. W oczekiwaniu na nią zadowolić musimy się polskimi owocami i warzywami, które są dostępne w sklepach. Dziś
Symfonia Smakówniej ze wszech miar pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie jak przerobię wszystkie przepisy.. Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, marchewką i selerem, z dodatkiem ciągnącej mozzarelli i pomidorów Serves: 6 Ingredients 6-7 łyżek oliwy 1 duży bakłażan 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski. Mozzarelle pokroić w drobną kostką Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku. Formę
Cooking for Emilymnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem.. Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól(...)soczewicy będą pieczarki, które zawierają sporo witamin z grupy B (głównie B1, B2 i B3, ale też kwas foliowy - wit. B9), a także witaminę D, która nie występuje w warzywach. Są też bogate w fosfor, selen, żelazo i miedź. Pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc tak jak soczewica mogą stanowić zamiennik mięsa. Papryka z kolei bogata jest w witaminę
Mama z MotylemPoza tarciem sera na pizze, zapiekanki, do spaghetti tarka sprawdza się również bardzo dobrze do ścierania np. czosnku (jak w dzisiejszym przepisie). Prosta, mała, poręczna. A co poza tarką? U mnie sprawdza się doskonale misa z sitkiem . Przyznam szczerze, że nie widziałam w innych sklepach takiej miski. Idealna do mycia sałaty i innych warzyw. Takie dwa w jednym, które bardzo
Słodkie okruszkiLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiDodatek piwa do wszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki
sierotka maRysia w kuchniMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka
Oryginalny smakMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNIpiatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Diana Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem Małgorzata Słonecznikowa przekąska Kasia Kasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie Aga Sałatka(...)kurczaka Marta Panierowane kosteczki mozzarelli Magdalena Czekoladowy makaron z twarogiem Marzena Kurczak w 40 ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym Marzena Zapiekanka z serem korycińskim A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martyjest to tradycyjny kebab ale smakuje podobnie . Mięso z łopatki wieprzowej to wdzięczny surowiec w kuchni . Jest delikatne i soczyste , a dobrze przyprawione i podsmażone na patelni , wręcz przepyszne . Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia , można ją także przygotować wcześniej i , przechować w lodówce , a w razie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki(...)opakowaniem przyprawy do kebabu, pieprzem cayenne . Smażymy wszystko aż się zrumieni . Mięso można posolić , chociaż ostrożnie , gdyż niektóre mieszanki przypraw zawierają już sól .Ziemniaki obieramy i szatkujemy mandoliną do warzyw na cienkie plasterki . Z cukinią i pomidorami postępujemy tak samo tylko ich nie obieramy . W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków ,solimy posypujemy gałką muszkatołową , czosnkiem i zalewamy śmietaną
Ogrodnik w podróżyOkrągła cukinia nie tylko wygląda zjawiskowo i jest wyjątkowo fotogeniczna, to super zdrowe warzywo, nie wiem dlaczego, ale ciągle niedoceniane. Okrągła odmiana cukinii jest dużo wygodniejsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!3 samotne cukinie kłuły mnie w oczy od paru dni. Stwierdziłam, że muszę się nad nimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa
Z butelką mleczka w tleZamiast nudnej zapiekanki chciałam Wam zaproponować pyszne muffinki makaronowe. Wyglądają dość efektownie, świetnie smakują. Myślę, że spodobają się zarówno małym jak i dużym głodomorom. Możecie przyrządzić je na obiad albo imprezę, są naprawdę proste i smakowite. Zatem do dzieła. Składniki (na ok 14-16 sztuk): pół opakowania makaronu Lubella Mini rurki 5 warzyw średniej wielkości pojedynczy filet z kurczaka
Cynamonowe szczęścierybą i warzywami. Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy
Miód i pieprz