warzywo. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal). Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu , a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię pod każdą postacią, w zapiekance(...)się przyrumieni). Smacznego :) Jak kupować cukinię? Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce. Warto zwrócić uwagę również na ciężar warzywa - im waga większa, tym lepiej. Cukinię najlepiej przechowywać w suchym chłodnym (do 10 stopni Celsjusza) miejscu - w takich warunkach wytrzyma nawet kilka tygodni. Odradza się przechowywania jej w lodówce
Wołowina od rekinadań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem. Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki(...)zapiekaj przez 15 minut. W miseczce wymieszaj starty ser i okruchy chleba i rozłóż je na gratin. Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi, a powierzchnia zapiekanki stanie się chrupiąca
Chilli Czosnek i Oliwadodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja dla 4 – 5 osób Składniki: 1 szklanka ryżu białego 1/2 szklanki ryżu brązowego ( można zastąpić białym(...)wymieszać, aby powstała lekka zasmażka. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, bazylię i oregano. Wymieszać. Sos powinien być lekko gęsty. Sos dodać do warzyw na patelnię i wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do ryżu dodać 1/3 sera. Wymieszać. Ryż z serem wyłożyć na dno do naczynia
JaglusiaZapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy. Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy
Kulinarne Fantazje Mariolisporą ilością świeżych ziół. Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne(...)puszki, kroimy szynkę, układamy pomidorki, ścieramy ser żółty. Pozostałą część tj. 1/2 puszki pomidorów jak 1/2 koncentratu pomidorowego, dopraw chili i solą, dodaj około 100 ml wody. Zalej zapiekankę. Wstaw do pieca na 45 minut
SMYKWKUCHNIzapiekankach ponieważ szybko się gotuje i bardzo dobrze pochłania wszystkie pyszne smaki. W tej wersji postawiłam na pomidory, z delikatnym, soczystym kurczakiem. Na wierzch oczywiście mozzarella – nigdy w zapiekance nie może zabraknąć upieczonego, ciągnącego się sera. Składniki (na 2-3 porcje): 1 filet z kurczaka 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 łodyga selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)innego drobnego 200ml bulionu warzywnego 2 dojrzałe pomidory 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Marchewkę i cebulę obieramy, łodygę selera myjemy i wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę, marchewkę
Smaczna Stronasałatek, których Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się lato zdążę się nimi z Wami podzielić. W przeciwnym wypadku poczekają do następnego roku. Tym czasem zapraszam na zapiekankę z cukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu(...)łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą na gładka masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. warzywa myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry szerokości około 1,5 cm. Bakłażana możemy lekko posolić i odstawić na 30 minut by puścił sok i w ten sposób pozbędziemy się
Przysmaki KarolkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Frittata to danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa
Marta GotujeDzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy. Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance ryżowo-warzywnej
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis w którym wykorzystałam makaron Omnomnom. Tym razem użyłam makaronu Fuzilli - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Seler naciowy jest chrupiący i znakomicie uzupełnia się z karczochami i suszonymi pomidorami. Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam! składniki(...)pieprz 120 g startego parmezanu lub innego ulubionego sera można dodać zielone szparagi przygotowanie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski. Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić. Karczochy pokroić na ćwiartki
Stare Garywykorzystać wtedy, gdy nam będą potrzebne. Po trzecie zaś, mrożone warzywa w okresie zimowym są bardziej ekonomiczne dla naszego portfela niż te świeże na półkach. W zimie (choć w sumie nawet przez większość roku), najczęściej zdarza mi się korzystać z mrożonego szpinaku. Wykorzystuję go zazwyczaj do naleśników czy zapiekanek. A co byście powiedzieli, na szpinak w wersji deserowej? Dzisiejszy przepis
My simple kitchenczasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach
Cztery FajerySkoro nareszcie mamy słońce to nacieszmy się również wiosenno - letnimi warzywami, które tylko o tej porze smakują tak dobrze. Młode ziemniaki, te pierwsze nasze Polskie i oczywiście młoda kapusta z koperkiem. Jak wiecie moja rodzina należy do mięsożernych tak więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne
Apetyczna babeczkadomu. Prażona cebulka, ostatnio niezwykle popularna dodawana do fastfoodów, zapiekanek, pierogów, oraz do wielu innych dań. Lekko chrupiąca, aromatyczna pyszna. Powiem szczerze, że uwielbiam cebulę, nadaje smaku prawie każdej potrawie wytrawnej, pasuje do tak wielu dań, a jest taka niepozorna, można się przez nią rozpłakać. Cebula jest warzywem niezwykłym, a i szczypiorek uwielbiam. Szczypiorek często wykorzystuje do posypania końcowego dania
dom-agi.plminut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :) Dla wszystkich czytelników bloga miła niespodzianka w postaci 10% rabatu na produkty Ambition. Wystarczy wpisać hasło: ZDROWA-JESIEŃ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: fasola , jabłka , kapusta
https:KKuchniaMniam