zapiekanka z warzywami - 2375 przepisów (strona:80/159)

Słownik kulinarny: Skorzonera, wężymord, czarny korzeń 149

białą barwę). Pochodzi z tej samej rodziny co karczoch czy szparagi – w smaku podobne do szparagów, ale mniej delikatne i bardziej mączne ale bez włókien. Jest bardzo sycące. Warzywo bogate jest w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy : E, B 1 , B 2 , C. Czarny korzeń zawiera również inulinę – węglowodan obniżający poziom cukru(...)obsmażonego z bułką tartą jak kalafior, można dodać go do jajecznicy lub omleta czy zapiekanki. Wężymord jest rośliną dwuletnią, rośnie w krajach o umiarkowanym klimacie (można hodować go w Polsce). Sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie. Nazwa wężymorda pochodzi z czasów gdy używano warzywo jako antidotum na jad żmiji. Nazwa skorzonera pochodzi z włoskiego scorzone oznaczającego żmiję. Warzywo w ostatnich latach

WojnaNaSmaki.pl
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 120

moich ulubionych, letnich warzyw, ponieważ jest pyszna, lekkostrawna i bardzo zdrowa W dodatku można ją wykorzystywać na różne sposoby i tworzyć przy jej pomocy przeróżne, smaczne dania. A że sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub na kolację. Zapiekanki z cukinii stanowią świetną, letnią alternatywę

Okiem Blondynki by McBlondi
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 197

moich ulubionych, letnich warzyw, ponieważ jest pyszna, lekkostrawna i bardzo zdrowa W dodatku można ją wykorzystywać na różne sposoby i tworzyć przy jej pomocy przeróżne, smaczne dania. A że sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub na kolację. Zapiekanki z cukinii stanowią świetną, letnią alternatywę

Okiem Blondynki by McBlondi
Domowa Musaka 194

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania inaczej 230

Inaczej, bo bez sosu pomidorowego i bez beszamelu. Za to z dużą ilością warzyw, ze szpinakiem, łososiem oraz serkiem ricotta. Zwykle przygotowujemy tradycyjną mięsną lazanię (lasagne

Smaki Na Talerzu
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 201

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować

Wanilia i Kardamon
Portorykańska zapiekanka 153

starej wątroby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna(...)papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi Smacznego !   Post Portorykańska zapiekanka pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami 189

Makaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiełbasa w regionalnych daniach 121

także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące

Codogara
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 246

całość wymieszać. W razie konieczności przyprawić solą, pieprzem. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania, docisnąć i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Podawać posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw lub sałatki

Magda Kucharzy
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 203

układamy wiórki z pozostałego masła i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Współpraca z Barmar :) 194

czego można wykorzystać takie warzywa? A ja odpowiem: do wszystkiego! I nie skłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami, mozarellą i oliwkami 194

smaku liście bazylii do posypania gotowej zapiekanki Przygotowanie:  Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż  na opakowaniu) w osolonym wrzątku. Odcedzić.  Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.  Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i pomidorki z puszki

Kulinarne Inspiracje
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 154

także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie(...)Wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.  Dodatki: sałata oliwki szynka żółty ser rzodkiewka szczypior sos czosnkowy Zimną zapiekankę kroimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 394

Uwielbiam zapiekanki. Wersja makaronowa z kurczakiem z różnymi składnikami i różnymi rodzajami makaronu często gości na stole u nas w domu w sobotnie popołudnia. Najczęściej dodaje do niej to, co mam w lodówce i w szafce. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek(...)garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 7. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Polecam również przepisy na zapiekanki z makaronem WINIARY insertCookd("3b8576c799af90e3a19e153f34a23a53

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania