Składniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki
Prosto i Smacznie z Anetąmłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150
królestwo garówW końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarnyCottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę(...)oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się
zadanie-gotowaniezapiekanka warzywna. Głównymi składnikami ratatouille są bakłażany, cukinia, papryka, pomidory oraz cebula. Podobne danie pod innymi nazwami znane jest w całym basenie morza Śródziemnego. Przepisów na ratatouille jest całe mnóstwo, istnieją różne szkoły krojenia warzyw, można je pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub pokroić w kostkę po czym dusić lub zapiekać w piekarniku. Ja moją zapiekankę(...)przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Podawać jako danie główne ze świeżą bagietką, lub jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne GotowanieMoje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest
Jadło i czytadłonajlepszy przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Od dawna propagujemy na blogu patent polegający na robieniu zapiekanek w słoikach . Zrobiliśmy też kilka przepisów na zupy instant z kostką rosołową domowego wyrobu zamknięte w słoiku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Według nas hermetycznie zamykane słoiki to bardzo wygony, trwały(...)pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę
Niedzielny kucharzOstatnimi czasy bardzo często przygotowuje klopsiki drobiowe z różnego rodzaju dodatkami. Bardzo posmakowały nam te z przepisu tutaj – w sosie z porem i selerem naciowym
Życie ze smakiemJuż nie raz wspominałam o sosiku, który nadaje domowym fast - foodom "szlachetny" smak najpopularniejszej sieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji
Kuchnia po mojemuDzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól(...)brązowy kolor. Dodajemy powoli mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gotujemy około 10 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą. Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę
KasiaiKrzysiu.plWitam Was w Nowym Roku z naładowanymi siłami do działania oraz postanowieniami . Mam nadzieję, że i w tym zaskoczę Was nowymi smakami i połączeniami, które zechcecie
Fabryka pomysłówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak
Kuchnia Pełna Pasjiciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaZnacie podlaską specjalność, czyli babkę ziemniaczaną? Jeśli kochacie placki ziemniaczane, to obdarzycie wielkim uczuciem również babkę ziemniaczaną Danie jest proste, tanie i co najważniejsze przepyszne –
Eat me! Fit me!