Przez ostatnie tygodnie w blogowych statystykach królują wszystkie przepisy z dynią w roli głównej, więc pomyślałam, że dodam coś nowego do tej całkiem długiej listy jesiennych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiejszy przepis, to bardziej pomysł, na danie, takie ogólne ramy, które pozostawiają wielkie pole do własnej kreatywnej inwencji. Pokażemy go w najprostszej możliwej postaci, wskazując co
KasiaiKrzysiu.plLazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy
Ugotowane pozamiataneZapraszam na bardzo fajne rozwiązanie kolacyjne, nie wiesz co przygotować, a masz ochotę na coś ciepłego, to właśnie ten przepis jest dla ciebie, można w nim
Mój SmakCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 35 min Liczba porcji : 4 Potrzeba matką wynalazków kiedyś ktoś tak powiedział i miał rację! Mieliśmy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 350 g); 300 g makaronu (u mnie penne rigate Lubelli); 1 brokuł (o wadze ok. 500 g
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki
Prosto i Smacznie z Anetąmłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150
królestwo garówW końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarnyCottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę(...)oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się
zadanie-gotowaniezapiekanka warzywna. Głównymi składnikami ratatouille są bakłażany, cukinia, papryka, pomidory oraz cebula. Podobne danie pod innymi nazwami znane jest w całym basenie morza Śródziemnego. Przepisów na ratatouille jest całe mnóstwo, istnieją różne szkoły krojenia warzyw, można je pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub pokroić w kostkę po czym dusić lub zapiekać w piekarniku. Ja moją zapiekankę(...)przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Podawać jako danie główne ze świeżą bagietką, lub jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne GotowanieMoje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest
Jadło i czytadłonajlepszy przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Od dawna propagujemy na blogu patent polegający na robieniu zapiekanek w słoikach . Zrobiliśmy też kilka przepisów na zupy instant z kostką rosołową domowego wyrobu zamknięte w słoiku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Według nas hermetycznie zamykane słoiki to bardzo wygony, trwały(...)pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę
Niedzielny kucharzOstatnimi czasy bardzo często przygotowuje klopsiki drobiowe z różnego rodzaju dodatkami. Bardzo posmakowały nam te z przepisu tutaj – w sosie z porem i selerem naciowym
Życie ze smakiem