porcje: 150 g ryżu np basmati lub parboiled 3 marchewki (około 300-350 g) 2-3 czerwone cebule (około 130 g) 2 cukinie (około 500 g) 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka) 1 białko 1 mała cebula 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki parmezanu mielona papryka słodka i ostra mielony(...)cukinia stanie się elastyczna. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ręcznik papierowy. Klopsiki: Żółtą cebulę kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia. Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, białko, koncentrat pomidorowy rozrobiony w 1/4 szklanki zimnej wody, parmezan oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, szczypta majeranku). Dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy
Smaki Na Talerzustron i aż 130 przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez 2 lata odbywał kulinarną podróż po Włoszech i szukał smaków, nie tylko w restauracjach ale głównie(...)miłością do dobrego jedzenia. Co ważne większość składników znajdziemy w naszych sklepach więc bez problemu możemy przyrządzić kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę , tiramisu z limoncello, czy babkę cytrynową. Wszystkie przepisy są dokładnie opisane, znajdziemy także informacje o ilości porcji, kaloryczności i czasie przygotowania. Moim zdaniem to pozycja
Cynamonowe szczęścieKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki 500g gotowanego ryżu-u mnie basmati 2-3 jajka -ilość zależy od wielkości 1 łyżka pociętych liści szałwii łyżeczka tymianku 100g startego sera żółtego do zapiekanek olej kokosowy Wykonanie Ugotowany ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać(...)szałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona
mojej kuchniSkładniki 500g gotowanego ryżu-u mnie basmati 2-3 jajka -ilość zależy od wielkości 1 łyżka pociętych liści szałwii łyżeczka tymianku 100g startego sera żółtego do zapiekanek olej kokosowy Wykonanie Ugotowany ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać(...)szałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona
w mojej kuchniDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g
kuchnia doskiZawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest
Kuchnia Pełna PasjiDo przygotowania potrzebujemy: • Szarpana wieprzowina- 200g • Śmietana 30%- 100g • Woda- 80ml • Brokuł- 250g • Kalafior- 250g • Cebula- 40g • Serek śmietankowy- 30g • Smalec- 25g • Ser cheddar- 80g • Ser
serzmiesempysznymi sosami pomidorowymi, śmietanowymi lub pesto. Dania z kaszy, takie jak kasza gryczana, jaglana czy bulgur, również są doskonałym wyborem. Możemy je przyrządzić z dodatkiem warzyw, grzybów lub mięsa roślinnego, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek. 3. Potrawy z jajek Jajka są nie tylko źródłem białka, ale także doskonałym składnikiem do przygotowania różnych dań. Możemy zrobić omlety z warzywami, jajecznice z dodatkiem(...)czyli ser sojowy, jest popularnym składnikiem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Możemy przygotować różnego rodzaju potrawy z tofu, takie jak smażone kawałki w sosie sojowym, curry z tofu, czy też zapiekanki z tofu i warzywami. Tofu jest bogate w białko i inne składniki odżywcze, dlatego warto wypróbować go jako alternatywę dla ryby w piątkowe obiady. Podsumowanie Choć ryba od wieków była
Żyję by jeśćjest aby nasz poczęstunek zachwycał zarówno pięknym wyglądem jak i wspaniałym smakiem. Oto kilka moich propozycji: *** Jajeczka faszerowane (przepis: TUTAJ ) ,lub jajka z sosem tatarskim (przepis: TUTAJ ) *** Paszteciki z mięsem (przepis: TUTAJ ) lub z kapustą i grzybami (przepis: TUTAJ ) *** Mini burgery (przepis: TUTAJ ) *** Muffinki-pizzerinki (przepis: TUTAJ ) *** Pijane galaretki w pomarańczach. Na galaretki z alkoholem jeszcze nie spisałam przepisu(...)Golonka po bawarsku ( Przepis TUTAJ ) *** *** Burrito ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak pieczony z warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Makaronowe gniazdka z klopsikami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kebabowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem ( Przepis TUTAJ ) oraz inne ciekawe zapiekanki na które przepisy znajdziesz TUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ
Blog z Apetytemświeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła(...)grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta
Moje Kuchenne Rewelacjejesteśmy makaroniarzami, a makaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję(...)kuchni. Czasami jednak zdarza się, że i moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta, a do jednych z nich niewątpliwie należy pasta Puttanesca . Robiąc to danie pamiętajcie o oliwkach o wysokiej jakości. Zazwyczaj kupuję
codojedzeniaJako, że z mężem często wieczorem oglądamy jakieś mecze, towarzyszy nam przy tym naszulubiony napój- piwko.Grzechem jest nie podgryzać czegoś między łykami tego zimnego trunku.Oczywi
Olikowa kuchniaPoniedziałek : Kurczak pieczony w kaszy gryczanej Wtorek : Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto Środa : Placki ziemniaczano-gryczane z mięsem i kapustą Czwartek : Spaghetti al ragu Piątek : Gnocchi z twarogu w sosie pomidorowym Pięć obiadów na pięć roboczych dni tygodnia, każdy inny, a jednak coś je łączy:) Jeśli czytujesz Niedzielnego Kucharza to wiesz co, jeśli jesteś tu pierwszy raz już(...)tradycyjnej. Są w nim np. ziemniaki, ale pure. I znowu, ziemniaków nagotowaliśmy więcej, żeby wykorzystać je w środę. ( Zobacz przepis ) No to wreszcie środa i Placki ziemniaczano-gryczane nadziewane mięsem z kapustą Danie dość szalone, wymagające nieco zachodu, ale Bóg świadkiem, jest warto. W przepisie wykorzystaliśmy resztę kaszy z poniedziałku (szklanka wystarczyła) oraz pure z wtorku. Po połączeniu powstała masa
Niedzielny kucharzpolecam;) Składnik klopsy: 0.5 kg fileta z indyka 0.2 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki wody 6 ząbków czosnku jajko sól do smaku pieprz do smaku duża marchew Wykonanie: Mięso zmielić, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zmieloną na drobnym sitku marchew oraz wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki(...)plastry a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia się cebuli i marchewki. Wykonanie zapiekanki: Makaron wymieszać z sosem oraz z cebulą i marchewką. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy makaron wkładać przygotowane klopsiki. Całość zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach
Krakowskie smaki Ani