chandrę, doda energii i wzmocni organizm. W naszym menu na ten tydzień znajdziecie przepisy na jesienne dania, które pomogą przetrwać ten trudny czas. Jest dużo kasz i warzyw, jest mięso, ryby i dużo białka roślinnego. Na końcu tekstu znajdziecie listę zakupową wraz z cenami. Lato pięknie żegna się z nami w tym roku. Znowu zrobiło się ciepło i słonecznie(...)pierwszym miejscu. Przed Ewą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa
Niedzielny kucharzDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki
Ostra na Słodkociasto 1,5 szkl mąki szczypta soli pół margaryny 1 jajko szczypta proszku do pieczenia sól pieprz ziołowy nadzienie; 100 g kurek 2 małe udka ok
Gotowanie jest łatwenerkowcami i prażoną cebulką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej w sosie czosnkowym Zapiekanka z makaronem, brukselką i tuńczykiem Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i kiełbasą Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka pieczona Gracie w zielone? PRZEPIS BRUKSELKA GOTOWANA: Składniki: brukselka sól Jak zrobić brukselkę gotowaną: 1. Obróbkę(...)proporcji 2:1 gotując brukselkę na parze ok 10 min 4. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na durszlaku. 5. Możemy polać ją roztopionym masłem z bułką tartą, masłem ziołowym lub skwarkami mięsa i zjadać. 6. Jeśli nie zjadamy jej na ciepło, tylko przeznaczamy np. do sałatek, można ją teraz wrzucić na minutę do lodowatej wody w celu zahartowania, by zakończyć proces gotowania
Dorota Smakujeprzepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska ? Do czego podawać pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dodatek dość uniwersalny. Można je podawać praktycznie do każdego mięsa. Świetnie sprawdzają się też jako danie samodzielne lub w towarzystwie różnych surówek czy domowych sosów. Ja najczęściej podaję takie pieczone ziemniaczki w towarzystwie domowych nuggetsów. Świetny duet. Przepis na domowe(...)pada pytanie o to, które ziemniaki najlepiej wybrać do pieczenia? Generalnie wyróżnia się trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C. Typ A najlepiej sprawdza się do sałatek, zup, zapiekanek i smażenia. Ziemniaki te nie rozgotowują się, mają zwartą strukturę, dzięki czemu dobrze się je kroi. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar
Słodkie okruszkiU dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam
Kuchnia Pełna PasjiDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego
kuchnia doskichociaż jedno takie danie – w Polsce są to przepyszne zapiekanki – przynajmniej takie jest moje zdanie, w końcu mieszkam w Krakowie, a tu właśnie u nas są najlepsze zapiekanki Do przygotowania taco użyłam gotowych muszli, ponieważ je uwielbiam, a zwłaszcza to jak chrupią Taco z chili Składniki: około 500 g mielonej wołowiny około 1 kg passaty pomidorowej lub obranych(...)wrzucamy na nią przyprawy: kmin rzymski, koper włoski i ziele angielskie. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Znów smażymy kilka sekund. Następnie dorzucamy mięso, dokładnie łączymy je z przyprawami i rozkładamy równomiernie na całej patelni. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Następnie dodajemy
PatiGotujeNiedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej
Kulinarna PokusaPizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria
Kuchenne zapiski Edytysamo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego nie lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English(...)stron i posyp posiekanym czosnkiem. Na stekach wyłóż warstwę cebuli, na nią paprykę i skrop całość sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowaną zapiekankę. Przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut i podawaj
karmelowyW mojej kuchni nigdy nie brakuje podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz, zioła prowansalskie , słodkiej i ostrej papryki a także mojego ulubionego od lat koncentratu Pudliszki
Wanilia i KardamonU mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊 Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego
Walijskie Pichcenie‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the Kitchenporcje: 150 g ryżu np basmati lub parboiled 3 marchewki (około 300-350 g) 2-3 czerwone cebule (około 130 g) 2 cukinie (około 500 g) 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka) 1 białko 1 mała cebula 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki parmezanu mielona papryka słodka i ostra mielony(...)cukinia stanie się elastyczna. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ręcznik papierowy. Klopsiki: Żółtą cebulę kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia. Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, białko, koncentrat pomidorowy rozrobiony w 1/4 szklanki zimnej wody, parmezan oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, szczypta majeranku). Dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy
Smaki Na Talerzustron i aż 130 przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez 2 lata odbywał kulinarną podróż po Włoszech i szukał smaków, nie tylko w restauracjach ale głównie(...)miłością do dobrego jedzenia. Co ważne większość składników znajdziemy w naszych sklepach więc bez problemu możemy przyrządzić kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę , tiramisu z limoncello, czy babkę cytrynową. Wszystkie przepisy są dokładnie opisane, znajdziemy także informacje o ilości porcji, kaloryczności i czasie przygotowania. Moim zdaniem to pozycja
Cynamonowe szczęście